A bolti gnocchit sokan ellenzik, viszont lehet találni minőségibb változatokat is, természetesen mi magunk is elkészíthetjük azt, persze, akkor már annyira nem hívhatjuk megúszós receptnek. Ez a két recept tökéletesen alkalmas gyors ebédekhez és vacsorákhoz, és mindenki imádni fogja garantáltan!
A gnocchi: hogyan ejtsük ki?
Fontos, hogy tudd: nyokkinak ejtjük, nem gnoccsinak, ahogy sokan használják. Ez a fantasztikus találmány az olaszok híres burgonyás, galuskaszerű tésztája. Története egészen az antik Rómáig nyúlik vissza, és a magyarok által is jól ismert galuska és nudli „szerelemgyereke.” Sokféleképpen tálalva finom: paradicsomosan, sajtosan, de akár sütve is különféle feltétekkel a sütőben.
Mac and cheese helyett: gnocchi and cheese
Hozzávalók
4 főre
- 1 csomag bolti gnocchi (500 g-os kiszerelés)
- só
- 50 g vaj
- 25 g finomliszt
- 500 ml tej
- 400 g vörös cheddar
- só
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 150 g vörös cheddar
- 80 g karikázott jalapeno
A gnocchi and cheese első lépéseként a gnocchit bő, enyhén sós, lobogó vízben kb. 2 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük. A sajtszószhoz először vajat melegítünk egy gyorsforralóban, majd hozzáadjuk a lisztet és kb. 1 percig pirítjuk közepesen erős hőfokon. Hozzáöntjük a tejet, és beletesszük a reszelt cheddar sajtot. Folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg a sajt teljesen elolvad. Ízesítjük sóval, szerecsendióval. Egy tálban összekeverjük a gnocchit a sajtszósszal és egy kb. 20 x 30 cm-es sütőtálba tesszük. A tetejére szórjuk a reszelt sajtot és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem barnul a tetejére – ez kb. 20 perc. Tálalásnál ízlés szerint teszünk rá némi jalapeno paprikát, hogy még pikánsabb legyen az étel.
Pirított gnocchi petrezselymes pestoval
Hozzávalók
2 főre
- 250 g gnocchi
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- 50 g vágott/szeletelt mandula
- 100 ml olívaolaj
- vaj a pirításhoz
- 8 - 10 szem koktélparadicsom
- 150 g zöldbab (fagyasztott is jó)
A pestóhoz a petrezselymet, a mandulát és az olajat egy aprítógépbe dobjuk, sózzuk, borsozzuk és lezúzzuk – vagy aprítógép hiányában ezt a folyamatot elvégezzük egy mozsárban. A gnocchit forró vízben megfőzzük, majd kb. fél evőkanál vajat olvasztunk egy forró serpenyőben és ezen elkezdjük aranybarnára pirítani. Fontos, hogy a vízben ne főzzük meg teljesen a gnocchit, mert akkor a pirítással együtt már túl sok hőt kapna – az előírt főzési idő kicsit több mint felét töltse a vízben, aztán a serpenyőben készül majd tökéletesre. A piruló gnocchi mellé dobjuk a félbevagdosott koktélparadicsomokat és a zöldbabot, és hagyjuk, hogy az egész társaság szépen átpiruljon. Ha ez megvan, rákanalazzuk a pestót, és már tálalunk is.
Receptek forrása: Street Kitchen