Manapság elég népszerű lett a granola a reggelik piacán, lépten, nyomon azt látom, hogy mindenki granolát reggelizik, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen nemcsak nagyon finom, és tápláló, hanem egészséges is, ráadásul gluténérzékenyek is fogyaszthatják, de bármilyen más intoleranciával küzdők is megtalálhatják a nekik megfelelő elkészítési módot. De mi is az a granola valójában? A granola nem más, mint sült müzli, ami valamilyen tej alapú készítménnyel, vagy tejjel nagyon laktató reggeli. Készítsünk házilag granolát, mutatom is, hogyan kell csinálni, íme a kedvenc granola receptem!
Granola készítése házilag
Granolát készíteni házilag egyáltalán nem nehéz, se tapasztalt háziasszonynak nem kell lenned, se túl sok alapanyagok sem kell beszerezned. Mindösszesen 3 alapanyagra lesz szükséged a házi granola készítéséhez, méghozzá: nagy szemű zabpehelyre, valamilyen folyékony édesítőre, a legjobb a méz, és olajra. Persze lehet variálni mindenféle egyéb különleges finomságokkal, magvakkal, gyümölcsökkel, aromákkal, de néhány dologra figyelni kell. Mégpedig arra, hogy az aszaltgyümölcsöket ne tegyük be a sütőbe, mert akkor mégjobban kiszáradnak, beáztatott mazsolát ne tegyünk a granolába, csak közvetlenül fogyasztás előtt, mert különben megpuhul az egész, elsőre elég, ha ezt a néhány trükköt ismered, idővel úgyis kikísérletezed a saját granola receptedet, és elkészítési módokat. Most mutatom a saját kedvenc granola receptemet!
A kedvenc házi fahéjas-mandulás granola receptem
Hozzávalók a házi fahéjas-mandulás granolához
200 g nagy szemű, (gluténmentes) zabpehely
200 g mandula (sótlan)
70 ml méz
70 ml olvasztott kókuszolaj (vagy más olajalternatíva)
2 mokkáskanál fahéj
A házi fahéjas-mandulás granola elkészítése
1. Első lépésként egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, ugyanis ezen fogjuk elkészíteni az isteni granolát, a sütőt már ilyenkor érdemes bekapcsolni, és előmelegíteni 170 fokosra.
2. Ezután a mandulát vágjuk fel, nem kell nagyon apróra, de túl nagyra se érdemes hagyni.
3. Majd a durvára vágott mandulához hozzákeverjük a fahéjat, és a zabpelyhet is, valamint egy csipetnyi sót.
4. Mindeközben a mézet összeöntjük a kókuszolajjal és elkezdjük felmelegíteni, egészen forrásig.
5. Ezt a folyékony elegyet a száraz alapanyagokhoz öntsük, és gyors mozdulatokkal összekeverjük, hogy minden száraz alapanyagot fedjen a folyadék.
6. Majd az egészet elterítjük a tepsin, lehet egyengetni sokáig, de az sem baj, ha maradnak benne csomók, hiszen a boltiban is szoktak lenni nagyobb darabok, én például odáig vagyok értük.
7. Körülbelül 15 percig kell sütni 170 fokon, közben 5 percenként érdemes átmozgatni, hogy egyenletesen piruljon. Érdemes sokszor ránézni, hiszen bár az elején lassan pirul, a végefelé nagyon beindul a folyamat, gyorsan meg tud égni.
8. Ha kivettük a sütőből hagyni kell hűlni. Teljesen normális, ha ekkor még nedves, csak később fog megszáradni, másnapra nyeri el az igazán jó állagot.