A nyári forróságban főzni sem szívesen főz az ember, mert melegszik tőle a lakás; nem, hogy holmi nyalánkságokért bekapcsolja a forróságot okádó katlant. Mutatjuk, hogyan készíts gumisütit, hogy kielégítsd az ízlelőbimbóid és a lakásodban se legyen melegebb, mint odakint.
A gumisüti elkészítéséhez nincs szükséged sem sok hozzávalóra, sem túl sok időre. Ráadásul egy olyan édességet kapsz eredményként, ami színeivel és állagával a legfinnyásabb gyerkőcöket is leveszi majd a lábukról. Lássuk, hogyan érdemes elkészíteni!
Hozzávalók a gumisütihez
- 80 g zselatin
- 15 g cukrozatlan kakaópor
- 45 g porcukor (15 ek)
- 3 csomag vaníliás cukor
- 6 db tojás
- 5 dl tejföl
- 2 dl szörp
- 7 dl víz
Hogyan érdemes elkészíteni a gumisütit?
A gumisütink 4 rétegből fog állni: alulról felfelé haladva egy sárgából, egy barnából, egy fehérből és egy pirosból (vagy olyanból, amilyen színű szörpöt használunk, de a piros a klasszikus). Minden réteget egyenként kell lehűtenünk majd a hűtőben, de lássuk a folyamatot lépésenként!
- Válasszunk szét három tojást fehérjére és sárgájára! A sárgájához adjunk hozzá egy csomag vaníliás cukrot és öt evőkanál (15 g) porcukrot!
- A tojásfehérjét verjük habbá, majd keverjük össze az imént elkészített keverékkel! Eközben a sütikészítés egyetlen meleg komponense következik, mégpedig, hogy felforralunk 1,5dl vizet, amiben elkeverünk 20 g zselatint (általában ennyi egy csomag).
- Ha kihűlt a zselatin egy kicsit (nem teljesen), hozzáadhatjuk a tojásos keverékhez, majd formába önthetjük, mondjuk egy üvegtálba, vagy magasabb falú tepsibe. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a hűtőbe addig, míg megdermed!
- A második rétegnél az első réteg elkészítésének folyamatát kell megismételnünk, pusztán annyi különbséggel, hogy a zselatin hozzáadása előtt a kakaóport is hozzáadjuk a keverékhez. Ha az alsó réteg megdermedt a hűtőben, ráönthetjük a kakaósat, majd visszatehetjük a hűtőbe azt is dermedni. (És így megy ez majd a fennmaradó két rétegnél is.)
- A harmadik réteg elkészítése során az 5 dl tejfölre, 5 kanál porcukorra és egy csomag vaníliás cukorra lesz szükségünk, amikhez keverés után hozzáadhatjuk majd a zselatint. Ez után pedig öntjük a hűtőben lévőkre és szintén visszaküldjük dermedni.
- Az utolsó réteg elkészítéséhez forraljuk fel a maradék vizet (2,5 dl), tegyük bele a zselatint, amjd pedig a szörpöt! Hagyjuk kicsit hűlni, majd langyos állapotban öntsük a többi rétegre, hogy azokat ne olvassza meg és ne keveredjen össze, a sütink pedig szép csíkos maradjon!
- Ha a teljes süteményünk megdermedt, szeletelve tálaljuk!
Jó (vidám és hűvös) étvágyat!