Kétségtelenül több időt töltök a konyhában manapság, mint eddig valaha, hiszen több időm is jut rá. Ennek ellenére igyekszem gyűjteni a gyors, egyszerű és lehetőség szerint egészséges recepteket is, mert egész nap home office-ban dolgozom, így nem árt, ha van egy-két ilyen étel is a tarsolyomban. Ez az isteni csirke “brassói” is éppen ilyen.
#maradjotthon és csináld azt, amihez kedved van
Folyamatosan látom, ahogy valódi ételköltemények, igazi művész alkotások kerülnek egy-egy családban az asztalra. Látom, ahogy emberek büszkén mutogatják a ragyogóan tiszta házukat, és arról beszélnek, valódi feltöltődés számukra a karantén, hiszen végre jut idejük franciául tanulni, YouTube videók segítségével latin táncolni, festeni, vagy éppen legyártani a már említett ételkölteményeket. Nos, ha te inkább a kanapén pihennél, és szívesebben ennél vacsorára valami hideget, hogy ne kelljen a konyhában sertepertélni, az is teljesen rendben van! Bőven elég a stressz és a jövő bizonytalansága, nem kell, hogy amiatt is bűntudatod legyen, hogy egész nap a kedvenc sorozatodat nézted ahelyett, hogy megtanultál volna bűvészkedni.
Nem baj, ha kicsit erőtlennek érzed magad. Talán Te is reggeltől estig dolgozol otthonról, közben igyekszel naponta legalább háromszor megetetni a családot. Ha ez meg van, nem árt levegőre menni a kutyával, meg a gyerekekkel, és egyszer talán el kellene pakolni azt a végeláthatatlan kupit is, ami 3 és fél perc alatt a nappaliban keletkezett. Éppen azoknak igyekszünk egyszerű, könnyedén elkészíthető, gyors, finom és lehetőség szerint egészséges ebéd- és vacsoraötletekkel segíteni, akik magukra ismertek az előbbi felsorolás alatt.
Miért csirke “brassói”?
Én ebben a receptben a brassói alapvető hozzávalóját, a krumplit, bulgurra cseréltem. A páromnak egyébként tepsis újkrumplival készítettem, amihez mindig teszek egy pár szelet vöröshagymát is, mert imádja. Én inkább bulgurra vágytam, így magamnak azt főztem, ráadásul ez még a krumplinál is gyorsabb (pucolás, szeletelés, stb.). Bár effektíve nem kevertük össze a csirkét a bulgurral és a krumplival, ez a recept tényleg tökéletes csirke brassói alap, ráadáaul, ha úgy érzed, itt az ideje, hogy elkezdjétek felélni a felhalmozott rizst, azzal is tökéletes lesz, és éppen ilyen gyors.
Gyors ebéd- vagy vacsoraötlet a dolgos home office hétköznapokra: csirke brassói zöldséges bulgurral
A csirke brassói hozzávalói:
- 5 kisebb fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 ek paradicsompüré
- 1 kg csirkemell
- 15 dkg húsos szalonna
- 2 dcl alaplé
- só
- bors
- majoranna
Mi mindent nagyon hagymásan eszünk, szeretjük a szaftot, amit ad, de kevesebb vöröshagymával is készíthetjük. A 15 dkg hús szalonnát apró kockákra vágjuk, majd felmelegítjük, és megdinszteljük rajta a 3 kisebb fej vöröshagymát, végül rádobáljuk az apróra vágott csirkemellet, és kicsit megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. Ha elpárolgott a hús leve, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a maradék 2 fej vöröshagymát és az 5 gerezd fokhagymát, majd tovább pároljuk fedő alatt. Előfordulhat, hogy víz is kell majd hozzá. Végül hozzáadjuk a paradicsompürét, és készre főzzük.
A zöldséges bulgur hozzávalói:
- 1 bögre bulgur
- 2 dcl alaplé
- 1,5 bögre víz
- só
- bors
- kukorica
- borsó
- 1 kanál paradicsompüré
A bögre bulgurt megpirítjuk 1 ek olajon, majd hozzáöntjük az alaplevet és a vizet, és felforraljuk. Alacsonyabb lángon engedjük, hogy puhuljon a bulgur, hozzáadjuk a borsót, a kukorivát és a paradicsompürét, majd a fűszereket. Én most kizárólag kukoricával készítettem, de készíthetünk hozzá zöldségmixet (mirelit zöldség), tehetünk bele babot vagy gombát is. Jó étvágyat hozzá!