A gyümölcsök a nyár szerves részeit képezik, mégis akadnak közöttük olyanok, amik kiemelkednek társaik közül – mégpedig cukortartalmuk miatt. Mostani cikkünkben elárulom, mik azok a gyümölcsök, amiket érdemes bőséggel fogyasztanod a melegebb napokon!
A gyümölcsök számos hasznos tápanyaggal látják el szervezetünket, létfontosságú elemei egy egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak – rostjaink nem csak képesek hosszabb ideig eltelíteni fogyasztóját, de az emésztést is segíteni fogják. Nyáron pedig szinte minden gyümölcs megtalálható nem csak kertekben, de a szupermarketben is – ez a legjobb időszak fogyasztásukra.
Érdemes közülük mindenkinek válogatni, hiszen antioxidánsaik, rostjaik, vitaminjaik, valamint ásványianyagaik elengedhetetlenek a melegebb napokon is. Sokan mégis félve fogyasztják őket, ugyanis amennyiben valaki diétázik, igyekszik kiiktatni a cukrokat étrendjéből, melyek a gyümölcsfélékben is jelen lehetnek. Mégis, akadnak közülük olyanok is, melyeknek elhanyagolható cukortartalmuk, így akár fogyókúra alatt is nyugodtan fogyaszthatók.
Milyen gyümölcsök rendelkeznek kevesebb cukortartalommal?
Eper
Ez az apró piros gyümölcs nem csak finom, de vitaminokban is gazdag, antioxidánsairól nem is beszélve, melyek mind segítik majd szervezeted megfelel működését. Megtisztítják majd a vért, méregtelenítenek, valamint képesek beindítani a megfáradt zsíranyagcserét. Diétádba is tehát nyugodtan beleépítheted, 100 grammja mindössze 4,9 gramm cukrot tartalmaz, 32 kalóriával. Naponta ezek szerint tíz szemet bátran elfogyaszthatsz.
Citrusfélék
A citrusfélék azon gyümölcsök közé tartoznak, amik alig tartalmaznak cukrokat – mindemellett pedig rendkívül magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek, amely nagymértékben képesek erősíteni az immunrendszert. Megközelítőleg egy közepes grapefruit 8,8 gramm cukrot, egy közepes narancs 12,3 gramm cukrot és egy lime pedig még ezeknél is kevesebbet, 0,7 gramm cukrot tartalmaz. A citromot sem szabad kifelejteni a citrusfélék közül, melynek cukortartalma 1,8 gramm.