Nekem a kedvenc nyári programom a grillezésel, vagy nyársalással egybekötött baráti, vagy családi összejövetel. Ami persze a jó hangulaton és az önfeledt szórakozáson túl szól az elkészített ételekről is. Egy-egy ilyen alkalomról szerintem nem hiányozhat a pillecukor sem, ami nem csak gyerekkorom egyik kedvenc édessége, hanem egy tökéletes grillezés kihagyhatatlan kelléke is: belül puha, krémes, kívül roppanós, füstös, karamellizált, utánozhatatlan! Ehhez a finomsághoz hoztam most egy receptet, íme a tökéletes házi pillecukor receptje!
A házi pillecukor receptje
Hozzávalók a házi pillecukorhoz
8 gramm zselatin por
3 evőkanál víz
15 dkg cukor
1 evőkanál kukoricaszirup, vagy méz
0,5 dl víz
csipetnyi só
A mártogatáshoz:
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
A házi pillecukor elkészítése
Első lépésként a zselatinport a 3 evőkanál vízzel elkeverjük. Majd a fél deci vizet feltesszük forrni a cukorral és mézzel együtt (persze előtte elkeverjük). Forrástól számítva 5 percig lassú tűzön főzzük, sűrű szirupot kell, hogy kapjunk! A zselatinhoz hozzáadunk egy kanál szirupot és elkezdjük keverni, majd adunk hozzá még egy kanállal, és még eggyel és mikor összedolgoztuk, hozzáadjuk a maradék szirupot is lassanként. Ezután akár robotgéppel is folytathatjuk a keverést. A legmagasabb fokozaton 10-12 percig keverjük, egészen addig, amíg el nem kezd kifehéredni, sűrű ragacsos állagúvá válni. Ha megfelelő állagú a massza, akkor előveszünk egy műanyag dobozt, vagy magasabb falú megfelelő méretű tepsit, sütőpapírral lefedjük, átkenjük kevés olajjal (én olívaolajat használtam), majd rákanalazzuk a cukros masszát, és elsimítjuk a tetejét egy olajozott kanál segítségével, majd az egészet egy szintén olajozott sütőpapírral befedjük, és legalább 4 órán át hűtőben pihentetjük. Ha letelt az idő, akkor egy vágódeszkára borítjuk a doboz tartalmát, lefejtjük róla finom mozdulatokkal a papírt, és kockákra vágjuk. Majd a porcukrot és a kukoricakeményítőt összekeverjük, és a cukrokat beleforgatjuk. Plusz tipp: Akár színes pillecukrot is csinálhatunk, pár csepp ételfesték segítségével, az 50 ml víz mennyiségét annyival csökkentsük, amennyi ételfestéket teszünk bele.
+ Tippek pillecukor grillezéséhez
A pillecukor grillezése nagyon egyszerűnek tűnik az amerikai filmekben, de a valóságban kicsit macerás művelet, ugyanis nagyon gyorsan megolvad és ilyenkor csúszik, éppen ezért nem egyszerű a pálcikán, nyárson tartani, valamint forró, így enni sem könnyű azonnal. De néhány praktikával lehet könnyíteni a dolgon, lássuk is hogyan! Először is a legjobb egy fa nyársra felhúzni a pillecukrot, mert a fém nyárs könnyen átforrósodik és megégethetjük vele magunkat. A sütést sem mindegy, hogy hogyan csináljuk, a pillecukrot parázson kell sütni, vagy nyílt láng mellett, de semmiképpen sem benne! Akkor lesz jó, ha a külső kéreg szép barna, kérge karamellizált. Hogyan fogyasszuk? Bárhogy, csak vigyázz meg ne süssön! Akár közvetlen a nyársról is megeheted, de két keksz közé téve is igazi ínyencség!