Nézzük a sajt titkos receptjét
Ezt szerezd be hozzá:
- 2,5 liter friss házi tej 3,5 százalékos zsírtartalommal
- 0,75 dl 10%-os ecet
Így csinálj házi sajtot:
Egy nagy fazékban fokozatosan forrald fel a tejet. Amikor felforrt, add hozzá az ecetet, és addig főzd, amíg a tej besűrűsödik és túrószerűvé válik. A tiszta konyharuhába öntsd bele a kapott anyagot.
Majd, ha ruhába öntötted, csomózd össze a négy sarkát, akaszd fel egy fakanálra, és hagyd lecsöpögni körülbelül fél órán át.
Tölts meg egy finom hálós szitát vagy tésztaszitát félig a maradék túrószerű keverékkel, fedd le sütőpapírral és egy nehezékkel, és legalább 12 órán át vagy egy éjszakán át nyomkodd a sajtot.
Súlyként használhatsz ásványvizes palackot, egy vízzel teli kis lábast vagy bármi mást, ami a papírral letakart sajt tetejét befedi. A sajtot a préselés után vedd ki a formából, sózd meg a külsejét, és szórd meg fűszernövényekkel, mandulával stb. Ha ízesített sajtot szeretnél, akkor a sajt főzése közben add hozzá az általad választott ízesítőt.