Hokkaido krémleves recept extrákkal, a tuti ízekért
Szóval adott egy kellemes őszi este, és egy kis kedv a konyhához… Ne aggódj, ebben a hokkaido krémleves receptben sem lesz semmilyen ördöngösség, nem kell hozzá hableány szempilla, csupán néhány olyan főzési trükköt, tippet osztok meg veled, amitől a hokkaido krémlevesed még gazdagabb és selymesebb lesz!
Erre lesz szükséged a profi hokkaido krémleves elkészítéséhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- húsleves alaplé
- 1 nagyobb hokkaido tök
- 1 kisebb édesburgonya
- 250 ml főzőtejszín
- só
- bors
- cayenne bors
- egy körömnyi gyömbér
- narancs, narancshéj reszelék
- szerecsendió
- tökmagolaj
Hokkaido krémleves: az előkészületek, tükkök és tippek az ízletesebb fogásért
A profi hokkaido krémleves nem is annyira az extra alapanyagokban, mint inkább a kezelési eljárásokban rejlik. Alapja, hogy a hokkaido tök édeskés különleges ízvilága sokkal jobban kijön, ha azt nem vízben főzöd, hanem sütőben sütöt készre! Első képésként vágd ketté a hokkaido tököt, és szedd ki a magját – de ki ne dobd! :) Nagyszerű dekoráció, és az ízét is felhasználjuk még. Ugyan ez igaz az édesburgonyára is, amelynek ízvilága tökéletesen passzol a hokkaido tök krémelveséhez, ezért ebbe a verzióba ezt is tehetünk! Az édesburgonyába szúrj bele néhány helyen egy éles késsel – hogy átjárhassa a meleg (óvatosan, nyeresen nagyon kemény – nehogy megvágd magad!)
A félbevágott, kimagozott tököt és a megszúrkált édesburgonyát tedd a sütőbe 180 fokra, és süsd addig, míg egy picit megpirul, és tökéletesen puhává nem válik.
A magok egyik felét tedd félre (ezzel később foglalkozunk), a másik felét tedd fel 1-2 deci vízben főni (lepje el a víz, de nem szükséges sokat töltened hozzá). Kb. 1 óra főzés után szedd ki a magokat a vízből, és öntsd hozzá a húsleves alapleved! Mostanra a tök is bizonyára elkészült a sütőben, kezdheted is a hámozást.
A vöröshagymát pár csepp tökmagolajon párold puhára, majd add hozzá a készre sült tök kockákat, és az előbb tárgyalt alaplevet. Keverd el alaposan, és hagyd rotyogni! Fűszerezd ízlés szerint a fent említett fűszerekkel, és egy botmixer segítségével pürésítsd, amennyire lehet.
Ha tényleg nagyon odatennéd magad, a kész pürét át is passzírozhatod! Ezt követően keverd hozzá a tejszínt, és forrás után még 10 percig, kevergetve főzd össze az ízeket.
Dekorálásnak szuperül mutat, ha tökmagolajat csöpögtetsz a levesbe, a megmaradt tökmagokat pedig egy picit olajon megpirítva tálalhatod mellé!
Jó étvágyat! :)