A sajttorta az egyik legfinomabb, gyorsabb és egyszerűbb recept, amely elkészíthető rengeteg változatban, sütéssel és sütés nélkül is. A homoktövis már kevésbé ismert, pedig a legegészségesebb bogyós gyümölcsünk, éppen ezért választottam a mai recept egyik meghatározó elemeként!
A homoktövis sajnos kevésbé ismert bogyós gyümölcs, amely magas antioxidáns tartalommal és tápértékekkel rendelkezik. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagban sem szűkölködik. Emellett rengeteg betegségre jelent gyógyírt!
Erről bővebben ITT olvashatsz!
Homoktövis sajttorta hozzávalói:
Kekszes alaphoz:
- 150 gramm darált keksz
- 80 gramm porcukor
- 80 gramm dió (elhagyható)
- 150 gramm vaj (olvasztva)
Mascarpone krémhez:
- 100 gramm cukor
- 5 darab tojás
- 250 gramm mascarpone
- 1 kis doboz tejföl (Én laktózmentes tejfölt használtam, hogy édesebb legyen a krém.)
- reszelt citromhéj (körülbelül 2 teáskanálnyi)
- 2 teáskanál vanília aroma
Homoktövis krémhez:
- 100 gramm homoktövis sűrítmény
- 7 evőkanál méz
- 2 darab tojás
- 50 gramm cukor
- 50 gramm liszt
Homoktövis sajttorta piskótájának elkészítése:
A darált kekszet elkeverjük a porcukorral egy nagyobb tálban. A diót egy aprító vagy turmixgép segítségével ledaráljuk sima állagúra, majd szintén a száraz alapanyagokhoz keverjük. A vajat megolvasztjuk, majd alaposan eldolgozzuk a kekszes alappal. Végül egy kivajazott tortaformába nyomkodjuk.
A sajttorta mascarpone krémjének elkészítése:
A mascarpone-t egy tálban elkeverjük a reszelt citromhéjjal, a vanília aromával és a cukorral. Egy másik tálban pedig a tejfölt keverjük el a tojásokkal egészen addig, amíg egyveleget nem kapunk. Ha ezzel elkészültünk, akkor hozzáadjuk a mascarpone-s tálban elkevert hozzávalókhoz.
A sajttorta homoktövis krémjének elkészítése:
Amíg elkészítjük a homoktövis krémet, addig kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 160 fokra.
A homoktövis sűrítményt/ pürét melegítsük fel egy edényben a mézzel alacsony lángon, amíg elegyednek körülbelül 2-3 perc alatt. Majd tegyük félre hűlni addig, amíg elkészítjük a sűrű krémet a lisztből, a cukorból, illetve a tojásokból, közepes lángon. Ha elkészültünk, akkor elkeverjük a mézes homoktövis sziruppal.
A homoktövis sajttorta összeállítása SÜTÉSSEL:
Tetszés szerint teheted a két krémet-külön-külön is a kekszes alapra, de én jobban szeretem kicsit keverni az ízeket, ezért én rétegezve adagoltam a kekszes alapra. Majd sütőben, körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük.
Homoktövis sajttorta receptje SÜTÉS NÉLKÜL:
Elkészítheted sütés nélkül is, csak abban az esetben, a mascarpone krémből hagyd el a tojást és a tejfölt. Valamint adj hozzá 4-4,5 dl habtejszínt és 20 gramm por alapú zselatint.
A mascarponet egy tálban elkeverjük a citromhéjával és a cukorral. A zselatint pedig fél deci forró vízben elkeverjük és hozzáadjuk a mascarpone-s masszához, még mielőtt besűrűsödik. A tejszínt kemény habbá verjük és szintén a krémhez keverjük óvatosan.