Története az 1957-es évhez köthető, amikor is, név szerint Dimitris Vakondios egy kereskedelmi vásáron nem tudott melegvízhez jutni, így kénytelen volt kávéját annak hideg változatával elkészíteni. A kávé ugyanakkor így nem oldódott fel, ezért kénytelen volt egy shakert segítségül hívni, abban összerázni italát. Ez pedig akkora siker lett, hogy a mai napig előszeretettel fogyasztja mind a fiatalabb, mind az öregebb generáció – képes volt ez a hirtelen felindulásból született ital egy külön műfajt teremteni.
Mivel teheted még izgalmasabbá kávédat?
Amennyiben már kipróbáltad a frappét, valamint a kávés jégkockákkal is van tapasztalatod, most elárulom, mivel dobhatod még fel jeges italodat.
Fagylalt minden ízben és mennyiségben
Ha szereted a különleges ízvilággal rendelkező hűsítő italokat, ezt mindenképpen érdemes kipróbálnod – válaszd ki kedvenc fagyidat és kisebb mennyiségben dobd bele kávédba. Lehet akár csokoládé, akár karamella, akár vanília – kísérletezz az ízekkel, hidd el nem fogod megbánni!
Fűszerezz bátran!
Tegyél kávédra vagy amennyiben tejhabot használsz annak tetejére egy kisebb mennyiségű fűszert – ez a kulcs egy garantált gasztroélményhez! Amennyiben óvatosabban bánnál italod ízesítésével, akkor próbáld ki a kakaót, esetleg a fahéjat – ha viszont szereted az intenzív ízvilágot, akkor érdemes akár szárított chilivel, akár egy kevés gyömbérrel feldobnod koffeinbombád! Mégis, az utóbbi két esetben bánj óvatosan azok mennyiségével.
Aromák és szirupok
Légy kreatív – ízesíts kávédat aromákkal vagy szirupokkal. Amennyiben pedig egzotikumra vágysz, akár levendulaszörppel is kipróbálhatod frissítőd! Abban az esetben viszont, ha ilyen ízesítőket használsz, érdemes óvatosan bánnod a további édesítéssel!
Próbáld ki a tonikos kávékoktélt
Ha egyszer kipróbálod, akkor biztosan Neked is kedvenc receptjeid közé fog majd tartozni – adj hozzá kávédhoz 1 dl tonikot, majd keverd össze jól italod.
Ezután már nincs más hátra, mint hogy élvezd a jó időt, valamint a szuperfinom kávés hűsítődet!
Te szereted a jegeskávét?