A répatorta nem olyan régen jött be a köztudatba, de egy ideje már közkedvelt süteménye a húsvéti időszaknak. Sokan kissé idegenkednek tőle a répás ízvilágtól tartva, de nem kell félni, semmilyen zöldséges íze nincs ennek a desszertnek. Most egy cupcake formában hoztuk el nektek, imádni fogjátok: omlós, puha, diós és karamellás kiegészítéssel!
Mióta része a húsvétnak a répatorta?
A répatorta története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikoris nem igazán volt a háztartásokban cukor, így az asszonyok az édeskesébb répát vetették be a finomabb sütemény érdekében. Ez a recept a feledés homályába merült, egészen a II. világháborúig, amikor újra fellépett a cukorhiány problémája – így a háziasszonyok újra az édes zöldséghez nyúltak és egyre finomabb, ízletesebb sütemények, torták születtek. A répatorta egészen Amerikáig is eljutott a háború után, majd a cukrászdákban is elkezdett megjelenni. Hazánkban leginkább a 80-as évek után kezdett elterjedni, de azóta töretlen a népszerűsége.
Húsvéti muffin recept
• 18 dkg finomliszt
• 18 dkg cukor
• 18 dkg sárgarépa
• 10 dkg vaj (vagy olaj)
• 5 dkg darált dió
• fél csomag sütőpor
• 2 db tojás
• csipet fahéj
Karamell
• 12 dkg kristálycukor
• 1 dl habtejszín
• só
• 5 dkg pirított dió
Fehércsokis krém
• 25 dkg fehércsokoládé
• 2 dl habtejszín
• 3-4 ek. mascarpone
• 1 dl habtejszín
Elkészítés
A cukrot (mi barnát használtunk) a tojásokkal együtt kihabosítjuk, ezután hozzákeverjük a már külön kimért sütőporos, fahéjas lisztes keveréket. Fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat, amit kicserélhetünk olajra is nyugodtan. Mehet hozzá a darált dió, majd a finomra reszelt sárgarépát melynek kinyomkodtuk a felesleges levét előtte. Mehet a muffin formákba a tészta, pont 12 darabhoz lesz elegendő ez a mennyiség. Alul-felül sütéssel, 160 fokon 25 percig sütjük.
Jöhet a karamellszósz elkészítése. A cukrot felolvasztjuk egy lábasban óvatosan, nehogy megégjen, majd mehet hozzá a forró tejszín, ezután 2-3 percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, majd elkeverjük benne. Ha sós karamellát szeretnétek csinálni, akkor adjatok hozzá még egy teáskanál sót is. A szószt leszűrjük, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt karamellhez hozzáadunk 5-6 dkg pirított diót.
A muffinok közepét kiszúrjuk, hiszen ide fog menni a karamellszószunk. Fehércsokis krémmel díszítjük.
A fehércsokira ráöntjük a forró tejszínt, majd egy kis állás után botmixerrel egyneműsítjük. Mehet egy tálba, folpackkal lefedve 4-5 órára, vagy egy egész estére. Ha letelt a hűtős idő, kihabosítjuk ezt a tömény krémet a mascarponeval és az 1 dl tejszínnel: figyelj, ne verd túl, mert akkor nagyon kemény lesz. Vaníliapasztával vagy aromával ízesítjük. Közepes fokon, fél perc elegendő lesz a habosításra. Egy stabil krémet kell kapnod, ha nagyon kemény, akkor adj hozzá még egy kis tejszínt. Habzsákba töltjük és a répás cupcakek tetejére nyomjuk szépen.
Forrás: Bebepiskóta