A téli időszakban szoktak nagyon hasznosak lenni ezek az ételek, így akik hisznek a természet gyógyító erejében, azoknak biztosan ismerősek lehetnek ezek a zöldségek és gyümölcsök. De ősz kezdetén is nagyon nagy hasznukat tudjuk venni. Nézzük is azt az 5 ételt, zöldséget, és gyümölcsöt, amik erősítik a tüdőt!
Narancs
Kezdjük rögtön a legismertebbel. Mindenki tudja, hogy télen sok narancsot, és citromot kell enni, mert sok-sok C vitamin van benne, ami erősíti az immunrendszert. De azt kevesen tudják, hogy a narancs nagy mennyiségben tartalmaz B6 vitamint, valamint vasat is, amik erősítik a tüdőt, segítik a működését, hogy minél több oxigént tudjon a véráramlásba szállítani. A hatását az is bizonyítja, hogy a citrusfélékben gazdag mediterrán térségekben számottevően alacsonyabb a mell-, a hasnyálmirigy- és a tüdőrák előfordulási aránya.
Gyömbér
A gyömbér is rengeteg vitamint, valamint ásványianyagot tartalmaz, ami segíthet nemcsak az immunrendszer erősítésében, hanem légzőszervi betegségek ellen is, nem véletlen asztma ellen is ez az egyik leghatékonyabban bevethető természetes orvosság. Sőt egyes feltételezések szerint a tüdő rákos sejtjeit is elpusztítja. Ha nem bírod csípős ízét, akkor keverd forró teába, úgyis nagyon hatásos!
Alma
Hiszen, minden nap egy alma, az orvost távol tartja! Ki ne ismerné ezt a mondást, aminek bizony van is alapja. Kutatások mutatták ki, hogy napi egy alma elfogyasztása lelassíthatja a tüdő állapotának romlását, ami bármilyen külső hatás miatt indult el. Valamint optimális esetben a tüdő kapacitását is javíthatja.
Fokhagyma
A hagymákat nem véletlenül tartják számon gyógynövényként is, hiszen megannyi problémára jelentenek orvosságot. Nagyanyáink házi praktikáinak egyik főszereplője a tüdőre is jótékony hatással van. Kénes összetevői kitisztítják a légutakat, valamint a tüdőt is, továbbá erős hatóanyagai a lerakodott nyákot is feloldják. Egyes kutatások szerint, ha valaki heti kétszer eszik nyers fokhagymát, 40%-kal kevesebb eséllyel lesz tüdőrákos.
Paprika
Az erőspaprika fogyasztása is jót tesz a tüdőnek, a benne nagy mennyiségben előforduló kapszaicin nevű összetevő miatt. Minél erősebb a paprika, annál nagyobb mennyiségben fordul elő benne, tehát annál hatékonyabb. De mielőtt mindenki magába tömi az összes otthon található erőspaprikát, és kerül halál közeli élménybe, megsúgjuk a nem erős paprika is nagyon egészséges magas C-vitamin tartalma miatt, úgyhogy azzal sem jártok rosszul!