Az alapkészletből (liszt, cukor, só, élesztő, tojás) rengeteg ízletes finomságot elkészíthetünk. Nem is gondolnád, de a listán a kürtőskalács is szerepel! Nem kell ahhoz kürtőskalács sütő, hogy házilag elkészítsd, csupán egy sütőre és sodrófára lesz szükséged!
Ki ne szeretné a kürtőskalács isteni ízét?! Így voltam ezzel én is, amikor kapkodva keresgéltem a receptek után, hogy házilag is el tudjam készíteni. Sajnos a legtöbb recepthez speciális eszközökre és hozzávalókra lett volna szükség, ami az én „ezt-azt helyettesítem” hozzáállásommal és alapanyagkészletemmel sosem tudtam kivitelezni. Így akadtam rá egy szuper receptre, amit kicsit átalakítva tálalok most nektek!
Íme az ízletes kürtőskalács recept:
Hozzávalók:
-500 g liszt
-3 darab közepes méretű tojás (1 egész és 2 tojássárgája)
-10 evőkanál porcukor
-10 gramm élesztő
-2,5 dl tej
-10 dkg vaj
-1 csipetnyi só
Elkészítés menete:
Ha olvastad már a receptjeim (Vízen kelt kifli recept, Kuglóf recept házilag, Extra diétás zserbó recept, Kinder tejszelet recept házilag) , akkor bizonyára tudod, hogy mindig a száraz alapanyagokkal kezdek, szerintem így lehet igazán csomómentes tésztát kapni! Kezdjünk is hozzá!
- Kimérjük az 500 gramm lisztet, hozzáadunk 8 evőkanál porcukrot és egy csipetnyi sót, majd elkeverjük. Én egy kis reszelt citromhéjat is szoktam hozzátenni, imádni fogod, ha kipróbálod!
- A 10 dkg vajat megolvasztjuk lassú lángon/ alacsony fokozaton (Ha mikróban csinálod akkor figyelj rá, mert gyorsan elkészül és ha nem kapcsolod ki időben, akkor kifuthat!), majd elkeverjük a száraz alapanyagokkal.
- A 2,5 deciliter tejet langyosra melegítjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Végül ezt is hozzáadjuk a tésztához.
- Egy egész tojást és kettő darab tojássárgáját is ütünk a tésztához, majd alaposan összegyúrjuk.
- Fél órára félretesszük a tésztát keleszteni, letakarva (lehetőleg meleg helyre). Amíg kel a tészta, bekapcsoljuk a sütőt és előmelegítjük 180 fokra.
- Ha megkelt a tészta, akkor több darabra vágjuk fel, majd körülbelül 1-1,5 centiméter vastagságúra kinyújtjuk.
- Vajjal megkent, üres sörös dobozra, vagy sodrófára feltekerjük, majd betesszük a sütőbe körülbelül 20 percre.
- 20 perc után kivesszük, megkenjük egy kis olvasztott vajjal és kedvünk szerint ízesítjük.
- Visszatesszük további 10 percre a sütőbe.
- Ha elkészült, várd meg, amíg kihűl és csak utána szedd le a sodrófáról/ üres sörös dobozról. A plusz 2 evőkanál porcukrot azért írtam, mert ha nincs más, akkor ebben is megforgathatod.