A legtöbben gyakran elfeledkeznek az immunrendszer karbantartásáról, pedig a mi feladatunk, hogy vigyázzunk rá, hogy az is vigyázhasson ránk. Az immunrendszer megfelelő működését pedig főleg egészséges élelmiszerek fogyasztásával biztosíthatjuk. Gyümölcsök, zöldségek, alacsony zsírtartalmú ételek, teljes kiőrlésű gabonák – ezek és még több is az ilyen immunerősítő ételek közé tartoznak. A hidegebb hónapokban pedig még fontosabb, hogy figyeljünk egészségünkre. Lássunk most ezekből néhányat!
Gyömbér
A gyömbér tele van olyan fitotápanyagokkal, amik különösen a rheumatoid arthritistól szenvedők számára fontosak – illetve az emberi szervezetnek általánosságban is. Az Arthritis Foundation egy vagy két evőkanál friss gyömbér lereszelését, vagy száraz gyömbér rászórását javasolja salátákra, levesekbe és zöldségek mellé. A gyömbértea egy másik rendkívül egészséges opció, amit a legjobb immunierősítő italok között tartanak számon.
Hal
A halak a legegészségesebb ételek közé tartoznak, és nem feltétlenül csak az immunrendszer tekintetében. Az olyan halak, mint a lazac, hering és a makréla omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amik fontosak a szervezet számára. Ezek a zsírsavak segítenek a gyulladások enyhítésében és az immunrendszert is támogatják.
Joghurt
A joghurt legfőbb erőssége, (a finom ízek mellett persze) hogy probiotikumokat tartalmaz, amelyek lényegében hasznos, mondjuk úgy „segítőkész” baktériumok, amik első sorban az emésztőrendszerünkben találhatók meg. A joghurt remek forrása ezeknek, ráadásul egy igazán könnyű és frissítő desszert is. A joghurtot számtalan módon beiktathatjuk a napi étrendünkbe. Fogyaszthatjuk akár magában is (rengeteg ízben kapható), de gyümölcsturmixokba, salátákhoz vagy desszertként is kiváló. Itt ismét visszaköszön a rheumatoid arthritis, aminek a tüneteit a joghurt is enyhítheti.
Zöld levelű zöldségek
A zöld levelű zöldségek jótékony hatásai már biztosan mindenkinek a fülein jönnek ki, de egyszerűen nem hagyhatjuk ki őket a felsorolásból. A képen spenótot, fodros kelt és mángoldot láthatunk, amik C- és K-vitaminokban gazdagok, továbbá folsavat is tartalmaznak, tehát tömény immunerősítőknek számítanak. Ha mindez nem lenne elég, minél sötétebbek a leveleik, annál több antioxidáns is van bennük, ami szintén kifejezetten hasznos a szervezet számára. A leveles zöldségek felhasználási módjai végtelenek – saláták, köretek, szendvicsek. Szinte mindenben megvan a helyük, szóval minden adott ahhoz, hogy napi szinten fogyaszthassuk őket.
Extraszűz olívaolaj
Az olívaolaj alapvetően az egészségesebb opciók közé tartozik, extraszűz változata pedig csak tovább fokozza ezt a tulajdonságát, ugyanis tele van antioxidánsokkal. Az extraszűz olívaolaj egy jó löketet ad az immunrendszernek is. Salátaöntetként és egyéb ízesítésekre is használhatjuk!
Babok
A különböző babfajták is fontos szerepet játszanak az immunrendszer megerősítésében. A babok fehérjéket tartalmaznak, amikből a sejtek is felépülnek – ehhez pedig természetesen hozzátartoznak az immunrendszer működtetéséért felelős sejtek is. Érdemes még megemlíteni a babokban található B-vitaminokat, magnéziumot, rostokat, káliumot és folsavakat is. Ezek közül mind rendkívül hasznos a szervezet számára, tehát láthatjuk, hogy a babok mennyire jótékonyak is valójában. Akár salátákban, akár levesekben fogyasztjuk őket, heti legalább egy bögrényi bab bevitele erősen javasolt!
Zöld tea
Nincs egészséges lista teák nélkül – ezúttal a zöldteák vannak terítéken, amik a polifenol antioxidánst tartalmazzák, aminek számos jótékony egészségügyi hatása van. A zöld tea segít lelassítani az idült ízületi gyulladás (osteoarthritis) kialakulását, ami többnyire a korosodó embereket érinti. A polifenolok szinten tartásának érdekében több csésze zöld teát fogyasszunk napi rendszerességgel!
Láthattuk, hogy főleg az antioxidánsokat tartalmazó ételek számítanak jótékonynak az immunrendszer számára. Igyekezzünk mindig természetes forrásokból hozzájutni a fent említett ételekhez illetve tápanyagokhoz, vitaminokhoz!