Ámbár a hideg szó még nem jellemző az időjárásra, néhány héten belül beköszönt az október, ami már garantált lehűlést hoz majd magával. Amikor a vénasszonyok nyara véget ér, és megérkezik az őszi (majd később a téli) hideg, sokkal fontosabbá válik immunrendszerünk karbantartása is. Erre sokféle módszert találunk az interneten, azonban ezek többsége általában csak a jótékony hatásokra koncentrál, míg az ízek a háttérbe szorulnak. Ma 3 olyan finom immunerősítő ital receptjét mutatjuk be, amik nem csak egészségesek, hanem lényegében itatják is magukat. Lássuk is őket!
Forró csokoládé, kevés cukorral
A forró csokoládé elkészítéséhez általában egyszerűen csak édesített kakaót kell öntened némi tejhez. Azonban ha egy egészségesebb alternatívára vágysz, akkor próbáld ki ezt az ízletes, enyhén csípős, minimális cukortartalmú finomságot, hogy felfűtsd magad a leghidegebb napokon!
Hozzávalók:
• 1 evőkanál nyers kakaó vagy kakaópor
• egy csipetnyi tengeri só
• 1/4 teáskanál fahéj
• egy csipetnyi cayenne paprika (ha csípősre vágysz)
• forró víz
• 3-5 csepp folyékony stevia, vanília, vagy nyers méz
• 2-3 evőkanál kókusztej vagy bármilyen dióféléből készült tej
Elkészítés:
1. Öntsd a kakaóport, a sót, a fahéjat és a cayenne-t (ha használsz) egy bögrébe, majd öntsd fel azt a forró vízzel – mintha csak egy teát készítenél.
2. Ez után add hozzá a választott ízesítőt (stevia, nyers méz stb.) és a választott tejet.
3. Keverd habosra egy kis habverővel vagy kanállal.
Koffeinmentes golden chai latte kurkumával
Egy latte koffein nélkül is lehet finom. Ez a golden chai latte lényegében a kurkumás golden tea egyik változata, csak épp más fűszerekkel, és a kurkuma által biztosított hívogató színnel. A kurkuma persze első sorban azért része a receptnek, mert immunerősítő és segíti az emésztést, illetve a máj működését.
Hozzávalók:
• 3 és 1/2 bögre nem édesített mandulatej (vagy más választott tej)
• 1/2 vagy 1 teáskanál őrölt kurkuma
• 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
• 1/2 teáskanál fahéj
• 1/4 teáskanál szerecsendió
• 1/8 vagy 1/4 teáskanál kardamom
• 1/4 teáskanál vaníliakivonat
• 1-2 evőkanál nyers méz (vagy kicsivel több az édesebb íz kedvéért)
• egy csipetnyi tengeri só
Elkészítés:
1. Öntsd az összes hozzávalót egy turmixba, és keverd őket selymes állagúra.
2. Öntsd át a keveréket egy lábasba és forrald fel, majd vedd vissza a hőfokot és lassú lángon melegítsd további 3-5 percig.
3. A kész lattét öntsd szét 2-3 bögrébe.
Matcha zöld teás latte
Egy adag ebből az antioxidánsokkal teli matcha teából nagyjából annyi tápanyagot kínál, mint 10 bögrényi zöld tea, szóval biztos lehetsz benne, hogy immunrendszered hálás lesz érte. A matcha titka, hogy nem kiáztatott levelekként fogyasztod el, mint a hagyományos zöld teát, hanem finom por formájában, így sokkal több kerül belőle a szervezetedbe. A matcha koffeintartama más, mint a kávéé, és sokkal inkább nyugtató hatása van, illetve az összpontosításban is segít.
Hozzávalók:
• 1/2 vagy 1 teáskanál matcha zöldtea por
• forró víz
• egy csipetnyi tengeri só
• 1-2 teáskanál nyers méz
• 2-3 evőkanál kókusztej, vagy valamilyen dióféléből kinyert tej
Elkészítés:
1. Öntsd a matcha port egy teáscsészébe, majd öntsd rá a forróvizet, mintha csak „sima” teát készítenél.
2. Add hozzá a sót, a mézet és a tejet, majd verd habosra egy kis habverővel vagy kanállal.