Vitathatatlan, hogy az ősz sztárja a sütőtök, s az is, hogy rengeteg fajtája létezik, melyek mind formában, mind színben eltérőek lehetnek. Vannak, akik szimplán megsütik, vannak, akik levest készítenek belőle – amennyiben viszont igazán finoman szeretnéd elkészíteni, akkor itt az ideje, hogy kenyeret süss belőle!
A sütőtökös kenyér isteni finomság, melyet előszeretettel fogyasztunk az őszi hónapokban. Amennyiben nem mozogsz otthonosan konyhádban is bátran megpróbálkozhatsz vele, hiszen egyáltalán nem lesz nehéz elkészítése! Lássuk, hogyan kezdj neki…
Mire lesz szükséged az őszi sütinél?
- 300 gramm sütőtök
- 1 csomag porélesztő
- 500 gramm liszt
- 3 evőkanál víz
- 100 ml napraforgóolaj
- 1 darab tojássárgája (ízlés szerint elhagyható)
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál langyos tej (akár növényi tej is lehet)
- 1 teáskanál só
- tökmag
- mazsola
- pekándió
Hogyan készítsd el sütidet?
A sütőtökös kenyér elkészítéséhez először mosd meg a sütőtököt, majd hámozd meg azt. Távolítsd el a magokat, majd kockázd fel a húsát. Főzd forró vízben addig, amíg a sütőtök meg nem puhul. Ezután érdemes pürésíteni, majd megvárni, még teljesen kihűl.
Még a sütőtök hűl, addig keverd össze a lisztet az élesztővel, a mézzel, az olajjal, a sóval, valamint a tejjel. A pekándiót és a tökmagot helyezd egy serpenyőbe, majd enyhén pirítsd őket meg olaj nélkül. Ezután add őket a tésztához a mazsolával együtt.
Keverd a masszához a sütőtökpürét is, majd hagyd egy meleg helyen, hogy fél óráig keljen tésztád.
Vegyél elő egy kenyérformát, majd vajazd azt ki, kanalazd bele tésztád. Ezután pihentesd még 10 percig sütid tésztáját – eközben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Kend le a tésztát a tojássárgájával, majd alsó-felső sütéssel nagyjából 30 percig süsd, majd végezz tűpróbát. Abban az esetben, ha a tészta már nem ragad, akkor csak várd meg, még a teteje aranybarna lesz, és már kész is isteni kenyered.
Melegen, vajjal isteni őszi finomságnak számít, melyet csak egy pohár forrócsoki lesz majd képes feldobni a szürkés napokon!