notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezért nem szabad kiírtanod kertedből a kövér porcsint - mostani cikkünkből kiderül

hirdetes

Rendkívül egészséges ez a kerteket borító gyomnövény

TK

A kövér porcsin rengeteg jótékony hatással rendelkezik szervezetünk számára – mostani cikkünkből kiderül, miért nem érdemes irtanod ezt a sokak által gyomnövénynek tekintett csodaszert.

Kövér porcsin

Rengeteg növény található meg környezetünkben, melyet nem ismerünk, mégis rendkívül jótékony hatással lehetnek szervezetünkre nézve. Az ismeretlent pedig könnyen találhatjuk zavarónak, titulálhatjuk gyomnövénynek. Mégis, a kövér porcsin vörösesbarnás száraival és húsos leveleivel amellett, hogy rengeteg bosszúságot okozhat, ahogy megtelepedik például járdánk szélein, nem csak a szív- és érrendszer egészségét segíti, de az egyik legjobb növényi omega-3 zsírsavforrásnak is tekinthető.


Miért is ennyire egészséges ez a piciny növény?


Hazánkban gyakorta találkozhatunk ezzel a kúszó szárú növénnyel, melyet a népi gyógyászatban előszeretettel használnak – az indiánok állítólag főzeteket készítettek belőle, de nyersen is fogyasztották.

hirdetes


Elsősorban ez a pozsgás növény Ázsiában őshonos, tojásdad levelei sötétzöldek, sárga virágokkal rendelkezik. A növény íze savanykás, sós. Fontos tudni ugyanakkor a kövér porcsinnal kapcsolatban, hogy rendkívül hasonlít rá a porcsinrózsa, mely egy bájos dísznövény – ő viszont nem ehető, így semmiképpen se tévesszük össze őket!


Először jelentéktelen növénynek tűnhet, hiszen mindenhol ott van – a legzordabb körülmények között is képes megfelelően fejlődni, akár a tápanyagszegényebb talajtípusokban is. A porcsin mégis több mint kilencven százaléka víz, emellett pedig ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz bőséggel – mindemellett pedig koleszterinszegény. Már említettük, hogy az egyik legfontosabb növényei omega-3 zsírsavforrás, ezen zsírsavak közül ugyanis többet is magáénak tudhat – az egyik, az úgynevezett eikozapentaénsav elsősorban azért jelentős, mert ez többnyire állati eredetű táplálékokban van jelen, főként halakban. Zsírsavtársa, az alfa-linolénsav a zöld növényekben szokott megtalálható lenni – a porcsinban mégis mindkettővel találkozhatunk.

hirdetes

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Château de Castille

Ez a francia kastély, Château de Castille elképesztően szép épület. De nem csak ez a... Tovább

Szegély

Valaminek a széle vagy a széléhez közeli része, illetve valaminek az a része, mely körbefog... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Kert