A kövér porcsin rengeteg jótékony hatással rendelkezik szervezetünk számára – mostani cikkünkből kiderül, miért nem érdemes irtanod ezt a sokak által gyomnövénynek tekintett csodaszert.
Rengeteg növény található meg környezetünkben, melyet nem ismerünk, mégis rendkívül jótékony hatással lehetnek szervezetünkre nézve. Az ismeretlent pedig könnyen találhatjuk zavarónak, titulálhatjuk gyomnövénynek. Mégis, a kövér porcsin vörösesbarnás száraival és húsos leveleivel amellett, hogy rengeteg bosszúságot okozhat, ahogy megtelepedik például járdánk szélein, nem csak a szív- és érrendszer egészségét segíti, de az egyik legjobb növényi omega-3 zsírsavforrásnak is tekinthető.
Miért is ennyire egészséges ez a piciny növény?
Hazánkban gyakorta találkozhatunk ezzel a kúszó szárú növénnyel, melyet a népi gyógyászatban előszeretettel használnak – az indiánok állítólag főzeteket készítettek belőle, de nyersen is fogyasztották.
Elsősorban ez a pozsgás növény Ázsiában őshonos, tojásdad levelei sötétzöldek, sárga virágokkal rendelkezik. A növény íze savanykás, sós. Fontos tudni ugyanakkor a kövér porcsinnal kapcsolatban, hogy rendkívül hasonlít rá a porcsinrózsa, mely egy bájos dísznövény – ő viszont nem ehető, így semmiképpen se tévesszük össze őket!
Először jelentéktelen növénynek tűnhet, hiszen mindenhol ott van – a legzordabb körülmények között is képes megfelelően fejlődni, akár a tápanyagszegényebb talajtípusokban is. A porcsin mégis több mint kilencven százaléka víz, emellett pedig ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz bőséggel – mindemellett pedig koleszterinszegény. Már említettük, hogy az egyik legfontosabb növényei omega-3 zsírsavforrás, ezen zsírsavak közül ugyanis többet is magáénak tudhat – az egyik, az úgynevezett eikozapentaénsav elsősorban azért jelentős, mert ez többnyire állati eredetű táplálékokban van jelen, főként halakban. Zsírsavtársa, az alfa-linolénsav a zöld növényekben szokott megtalálható lenni – a porcsinban mégis mindkettővel találkozhatunk.