Nem számít, hogy van egy külön kamrád, vagy csak néhány polc van egy szekrényben az élelmiszerek tárolására, a tisztán tartás és a rendszerezés fontos. Egy rendezett kamrával megvédheted ételeidet a rovarfertőzésektől, pénzt takaríthatsz meg és gyorsan hozzáférhetsz az összetevőkhöz az ételkészítés során. A kamra tisztítása némi időt vesz igénybe, de mindössze négy egyszerű lépéssel megteheted ezt. Szakíts magadnak egy órát a napodból, és meg fogsz lepődni, milyen jól néz ki majd a kamrád.
Amire szüksége lesz a kamra takarítása során
Eszközök
• 1 porszívó
• 1 mikroszálas kendő
• 1 kis vödör
• 4-10 zárható átlátszó tartály
• 4-10 műanyag szemetes vagy kosár
• 1 alkoholos filc
Anyagok
• 1 üveg univerzális tisztítószer
• 1 üveg fertőtlenítő vagy fertőtlenítő törlőkendő
• 1 szemeteszsák
• 2-10 kartondoboz vagy bevásárlótáska
• 4-10 ragasztható címke
Hogyan tisztítsd ki a kamrát egyszerűen?
Ürítsd ki a kamra polcait
Vegyél ki mindent a kamrából. Ha nincs pult a közelben, vigyél át egy asztalt, vagy tegyél néhány kartondobozt a padlóra, amikben minden elfér.
Tisztítsd meg a kamrát
• Használj porszívót kefével vagy kézi porszívót a morzsák és pókhálók elszívásához.
• Keverj össze egy kis meleg vizet és egy evőkanál univerzális tisztítószert egy kis vödörben vagy tálban. Márts egy mikroszálas kendőt az oldatba, és csavard addig, amíg az már nem csöpög. A kamra tetejétől kezdve töröld le az egyes polcokat és a falakat. Ne felejtsd el a padlót!
• Hagyd a területet levegőn megszáradni, miközben szétválogatod a polcokra visszahelyezett élelmiszereket.
Az élelmiszerek és tárgyak szortírozása
• Távolíts el minden olyan tárgyat, amely más helyre való. Nem jó ötlet a tisztítószereket élelmiszerekkel együtt tárolni például.
• A válogatás megkezdése előtt gyűjtsd össze a kartondobozokat vagy a bevásárlószatyrokat és a szemeteszsákokat. Jelölj ki egyet „Marad”, egy „Adomány” és egy „Kuka” néven.
• Ellenőrizd az egyes termékek lejárati idejét, majd döntsd el, hová kerüljön. Dobd ki a lejárt szavatosságú tárgyakat, minden olyan ételt, amely rovarfertőzött, szivárgó vagy domború konzervdobozokat is. Adományozz el olyan élelmiszereket, amelyeket a család nem szeret, vagy azokat a termékeket, amelyeket túlvásároltál. A többit tartsd meg.
Kamra elrendezése okosan
• Most, hogy már csak a „Marad” elemekkel kell foglalkozni, szánj egy kis időt a kamra rendszerezésére.
• Ha egy üveg vagy tégely ragadósnak tűnik, töröld le nedves mikroszálas kendővel, mielőtt visszatennéd a kamrába.
• Helyezd el könnyen elérhető helyre a mindennap használt termékeket, például a gabonapelyheket és rágcsálnivalókat.
• Tárold a hasonló tárgyakat együtt tárolókban vagy kosarakban a könnyű hozzáférés érdekében. Érdemes felcímkézni ezeket.
• A nyitott élelmiszereket átlátszó, zárható tárolóedényekbe tömörítsd.
• A leghosszabb lejárati idővel rendelkező élelmiszereket a polc hátuljára, a rövid lejárati idővel rendelkező élelmiszereket pedig az elülső részre helyezd, hogy először használd fel majd őket.