Ideje elkezdeni megtervezni a karácsonyi menüt, vagy, hogy ha megyünk az ünnepekor vendégségbe, akkor milyen süteményeket szeretnénk vinni. Nem feltétlen a legbonyolultabb sütik a legjobbak, érdemes, egyszerű klasszikusokat is választani, hisz azokat könnyű elkészíteni és általában mindenki szereti, ilyen a kókuszkocka is.
Magyarnak hisszük, de nem az
Sokan gondolják úgy, hogy ez a sütemény is magyar eredetű, hiszen retro, klasszikus sütinek számít itthon, mely sokszor díszízi a karácsonyi asztal, azonban nem hazánkban találták fel ezt a süteményt. Ausztráliában egy nagyon közkedvelt sütemény, még saját ünnepnapja is van. Ott lamington néven ismert, egy Lord Lamington nevű kormányzó után kapta. Sok történt, legenda szól a sütemény eredetéről, egyike ezeknek, hogy a kormányzó szakácsa a megmaradt, szikkadt süteményt csokiba mártotta, azt pedig kókuszba hempergette. Más legenda azt vallja, Lady Lamington találta ki a sütit, egy hirtelen ötlettől vezérelve ezt az utasítást adta ki a konyhán dolgozó embereknek. Lehet, örök rejtély marad, de az biztos, hogy hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvend.
Hozzávalók
Tepsi mérete: 33x22 cm
* 38 dkg Liszt
* 22 dkg cukor
* 8 dkg vaj
* 8 dkg méz
* 2 egész tojás
* 2 dl tej
* 1 cs sütőpor,
* 1 cs vaníliás cukor
* 18 dkg vaj
* 18 dkg cukor
* 4 dkg holland kakaópor
* 2 dl tej
* Pici rum vagy narancs héja is mehet bele, ha szeretnétek ízesíteni.
* 15-20 dkg kókuszreszelék
1. A piskóta elkészítésével kezdjük: a puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a szobahőmérsékletű tojásokkal habosítani kezdem. Ezután jöhet hozzá a méz, majd a sütőporral elkevert liszt és a tej, amit több részletben adok hozzá.
2. Simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben 175 °-on kb. 25 percen keresztül sütöttem.
3. Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni, vágjuk le a széleit, majd szeleteljük fel kisebb kockákra.
4. Készítsük el a kakaós mázt: egy lábasba tegyük bele a vajat valamint a tejet, kezdjük el melegíteni. Amikor már forró, mehet hozzá a kristálycukor és a kakaópor. Ha szeretitek, pici rummal lehet bolondítani.
5. A piskótakockákat egyenként szúrjuk fel egy mártóvillára, majd mártsuk bele a csokis mázba. Ezután forgassuk meg a kókuszreszelékben. Kiadós mennyiséget kapunk ebből a fantasztikusan finom, Retro süteményből, tökéletes vendégváró. A méznek köszönhetően sokáig eláll és puha marad, érdemes dobozban tárolni. Feltétlenül próbáljátok ki.
Forrás: Bebepiskóta