notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Csináljunk az ünnepekor mézeskalács tortát!

hirdetes

Az igazi, villantós karácsonyi recept – mézeskalács torta

NA

Mézeskalács lapok között egy narancsos-mézes fehércsokis krém, mézikkel díszítve: kell ennél több? Szerintünk nem! Pár nappal korábban érdemes elkészíteni, hogy átpuhuljanak a lapok, nagyon ütős lesz, hidd el!

Mézeskalács torta

Ismeritek a mézeskalács történetét?

A mézeskalács illata, íze szinte egyet jelent a karácsony ünnepével. Nézzük meg, hogyan érte el az egyszerű, kis mézes keksz ezt az előkelő helyet. Az ókori régészeti leletekből tudhatjuk, a mézet, mint alapanyagot, már akkor is használtak különféle tésztákba, lepényekbe. Az ókori görögök a halottak szájába mézes süteményt tettek vallásuk miatt. A mézeskalácsot először a nürnbergi feljegyzésekben említik meg, ami a 11. századból származnak. A németek kezdték el egész Európában elterjeszteni a mézeskalácsot, különféle formákban. A mézeskalács készítő elismert mesterség lett, hazánkban a 17. században többek között Debrecen is mézeskalács-központ lett. 

Hozzávalók
15 cm-es tortához

Mézeskalács
-    63g méz 
-    1/2cs mézeskalács fűszerkeverék

hirdetes
-    75g vaj 
-    75g cukor 
-    1 tojás 
-    250g liszt 
-    1/2narancs héj 
-    1/2tk sütőpor

Krém
-    250g mascarpone 
-    20g méz 
-    vanília 
-    1/2narancs héja 
-    130g fehércsoki 
-    240g habtejszín 
-    8g habfix

Tésztához mézet és a fűszereket felmelegítjük. Félrehúzzuk, elkeverjük benne a vajat. És hagyjuk hűlni. Tojást a cukorral kihabosítjuk, hozzáadunk mindent és összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Ha eleget dermedt lisztezett felületen kinyújtjuk, 5 korongot kiszaggatunk, megszurkáljuk és 180 fokon 6-8 percet sütjük. Krémhez a mascarponét mézet vaníliát narancshéjat kikeverjük és félretesszük. Fehércsokit megolvasztjuk, habtejszínt fixszel külön felverjük. Fehércsokit az alaphoz adjuk és összerfogatjuk a tejszínnel. 5 részre osztjuk ezt is, és betöltjük a tortát. 1-2 nap alatt a hűtőben átpuhul, lehet tetszés szerint díszítenibés fogyasztani.

hirdetes

Tipp
-    ha van maradék mézeskalácsod vagy van ami nem lett olyan szép össze is törheted/ darálhatod, és tálba vagy pohárba rétegezve kész is a villám desszert
-    20cm-es formához nyugodtan 1,5x mindent
-    mézeskali sütésénél figyeld az alját, ha túl barna nehezebben puhul át

Forrás: Suga Paulina

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Újévi népszokások

A magyarság körében újév napjának népies neve kiskarácsony. Ezen a napon régen szokás... Tovább

Olajlámpás

Olajból, vízből, némi dekorációból és befőttesüvegből te is készíthetsz házilag... Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert Recept Sütés