Mézeskalács lapok között egy narancsos-mézes fehércsokis krém, mézikkel díszítve: kell ennél több? Szerintünk nem! Pár nappal korábban érdemes elkészíteni, hogy átpuhuljanak a lapok, nagyon ütős lesz, hidd el!
Ismeritek a mézeskalács történetét?
A mézeskalács illata, íze szinte egyet jelent a karácsony ünnepével. Nézzük meg, hogyan érte el az egyszerű, kis mézes keksz ezt az előkelő helyet. Az ókori régészeti leletekből tudhatjuk, a mézet, mint alapanyagot, már akkor is használtak különféle tésztákba, lepényekbe. Az ókori görögök a halottak szájába mézes süteményt tettek vallásuk miatt. A mézeskalácsot először a nürnbergi feljegyzésekben említik meg, ami a 11. századból származnak. A németek kezdték el egész Európában elterjeszteni a mézeskalácsot, különféle formákban. A mézeskalács készítő elismert mesterség lett, hazánkban a 17. században többek között Debrecen is mézeskalács-központ lett.
Hozzávalók
15 cm-es tortához
Mézeskalács:
- 63g méz
- 1/2cs mézeskalács fűszerkeverék
- 75g cukor
- 1 tojás
- 250g liszt
- 1/2narancs héj
- 1/2tk sütőpor
Krém:
- 250g mascarpone
- 20g méz
- vanília
- 1/2narancs héja
- 130g fehércsoki
- 240g habtejszín
- 8g habfix
Tésztához mézet és a fűszereket felmelegítjük. Félrehúzzuk, elkeverjük benne a vajat. És hagyjuk hűlni. Tojást a cukorral kihabosítjuk, hozzáadunk mindent és összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Ha eleget dermedt lisztezett felületen kinyújtjuk, 5 korongot kiszaggatunk, megszurkáljuk és 180 fokon 6-8 percet sütjük. Krémhez a mascarponét mézet vaníliát narancshéjat kikeverjük és félretesszük. Fehércsokit megolvasztjuk, habtejszínt fixszel külön felverjük. Fehércsokit az alaphoz adjuk és összerfogatjuk a tejszínnel. 5 részre osztjuk ezt is, és betöltjük a tortát. 1-2 nap alatt a hűtőben átpuhul, lehet tetszés szerint díszítenibés fogyasztani.
Tipp:
- ha van maradék mézeskalácsod vagy van ami nem lett olyan szép össze is törheted/ darálhatod, és tálba vagy pohárba rétegezve kész is a villám desszert
- 20cm-es formához nyugodtan 1,5x mindent
- mézeskali sütésénél figyeld az alját, ha túl barna nehezebben puhul át
Forrás: Suga Paulina