Ahogy a mondás tartja: a szükség nagyúr! Sokan elítélik a burgonyát, magas keményítőtartalma miatt, de most beszéljünk kicsit a pozitív tulajdonságairól is. A burgonya ugyanis fontos vitaminforrás, bármilyen hihetetlen is!
C-vitamint közvetlen a héja alatt tartalmaz, így a hámozás során jelentős a veszteség. Ezért is szólnak úgy a régi receptek is, hogy a burgonya áztatása során, a vizet semmiképp ne öntsük ki, hanem használjuk fel.
Viszont, ha héjában főzzük meg, akkor nagyon alaposan mossuk meg, szükség esetén kefével is dörzsöljük át! Ebben a vírusos időszakban viszont jobb, ha alapos tisztítás után megpucoljuk!
Az ízletes burgonyaleves receptje:
Hozzávalók:
Leveshez:
- 0,5 kg burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- csipetnyi só
- 1 púpos teáskanál ételízesítő
- 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa
- 1 darab paradicsom (esetleg paprika)
Rántáshoz:
- 1 dl olaj /2 evőkanál kókuszzsír
- fél evőkanál liszt
Elkészítés lépései:
- Első lépésként alaposan megmossuk, majd meghámozzuk a burgonyát és a répákát. A meghámozott zöldségeket egyforma méretűre (minél kisebb, annál jobb) vágjuk és sós vízben feltesszük főni (lepje el bőségesen). Ételízesítővel ízesítjük
- Ha kezdenek puhulni a zöldségek, akkor tedd bele a paradicsomot és a hagymát egészben. (Én ezt a végén ki szoktam dobni.)
- Az olajból, a lisztből (vagy esetleg zsírból), a hagymából és a paprikából rántást készítünk. Én mindig abban az edényben állok neki a rántásnak, amiben az adott ételt szeretném elkészíteni.
Rántás készítése:
Liszt és zsiradék (libazsír, sertészsír, vaj vagy olaj) keveréke. Nem összekeverendő a habarással, mert a habaráshoz tej vagy tejföl szükséges zsiradék helyett.
Először a zsiradékot kell közepes lángon/ fokozaton felmelegítjük, ezt követően pedig hozzáadjuk a lisztet. Kicsit krémes és nem túl „folyós” állagot kell kapni, majd 3-4 perc alatt megpirítani. Pirítással a liszt karamellizálódik, az íze megváltozik, ezáltal az ételeknek jellegzetes ízt és színt ad. Én pirospaprikát is szoktam hozzáadni egy teáskanállal.
- A rántást hozzáadjuk a levesalaphoz, majd alaposan elkeverjük.
- Végül az apróra vágott petrezselymet adjuk a leveshez és körülbelül 10 percig hagyjuk még kisebb fokozaton.
A végén (ahogy a képen is látható) egy kanál tejföllel ízesíthetjük, hogy egy kicsit krémesebb állagot kapjunk.
+1 TIPP: Burgonyagombóc készítése, tészta helyett levesekhez!
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál pirított hagyma
- apróra vágott petrezselyem
- csipetnyi bors
- 1 darab kisebb méretű tojás
Elkészítés:
- Az elkészítés nagyon egyszerű, először a száraz alapanyagokat mérd ki, majd add hozzá a pirított hagymát, a főtt burgonyát és a tojást.
- Gyúrd össze és formálj belőle apró gombócokat és mehet is a levesbe!