notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Karantén receptek: Így készül az ízletes burgonyagombóc!

hirdetes

Karantén receptek: Készítsd el a tökéletes burgonyalevest!

Bartók Vivien

Ahogy a mondás tartja: a szükség nagyúr! Sokan elítélik a burgonyát, magas keményítőtartalma miatt, de most beszéljünk kicsit a pozitív tulajdonságairól is. A burgonya ugyanis fontos vitaminforrás, bármilyen hihetetlen is! 

Így használd fel a burgonyát a karantén alatt!

C-vitamint közvetlen a héja alatt tartalmaz, így a hámozás során jelentős a veszteség. Ezért is szólnak úgy a régi receptek is, hogy a burgonya áztatása során, a vizet semmiképp ne öntsük ki, hanem használjuk fel.

Viszont, ha héjában főzzük meg, akkor nagyon alaposan mossuk meg, szükség esetén kefével is dörzsöljük át! Ebben a vírusos időszakban viszont jobb, ha alapos tisztítás után megpucoljuk!

Az ízletes burgonyaleves receptje:

Hozzávalók:

Leveshez:

- 0,5 kg burgonya

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 1 csokor petrezselyem

- csipetnyi só

- 1 púpos teáskanál ételízesítő

- 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa

- 1 darab paradicsom (esetleg paprika)

Rántáshoz:

- 1 dl olaj /2 evőkanál kókuszzsír

- fél evőkanál liszt

Elkészítés lépései:

  1. Első lépésként alaposan megmossuk, majd meghámozzuk a burgonyát és a répákát. A meghámozott zöldségeket egyforma méretűre (minél kisebb, annál jobb) vágjuk és sós vízben feltesszük főni (lepje el bőségesen). Ételízesítővel ízesítjük
  2. hirdetes
  1. Ha kezdenek puhulni a zöldségek, akkor tedd bele a paradicsomot és a hagymát egészben. (Én ezt a végén ki szoktam dobni.)
  1. Az olajból, a lisztből (vagy esetleg zsírból), a hagymából és a paprikából rántást készítünk. Én mindig abban az edényben állok neki a rántásnak, amiben az adott ételt szeretném elkészíteni.

Rántás készítése:

Liszt és zsiradék (libazsír, sertészsír, vaj vagy olaj) keveréke. Nem összekeverendő a habarással, mert a habaráshoz tej vagy tejföl szükséges zsiradék helyett.

Először a zsiradékot kell közepes lángon/ fokozaton felmelegítjük, ezt követően pedig hozzáadjuk a lisztet. Kicsit krémes és nem túl „folyós” állagot kell kapni, majd 3-4 perc alatt megpirítani. Pirítással a liszt karamellizálódik, az íze megváltozik, ezáltal az ételeknek jellegzetes ízt és színt ad. Én pirospaprikát is szoktam hozzáadni egy teáskanállal.


hirdetes
  1. A rántást hozzáadjuk a levesalaphoz, majd alaposan elkeverjük.
  1. Végül az apróra vágott petrezselymet adjuk a leveshez és körülbelül 10 percig hagyjuk még kisebb fokozaton.

Az ízletes burgonyaleves receptje

A végén (ahogy a képen is látható) egy kanál tejföllel ízesíthetjük, hogy egy kicsit krémesebb állagot kapjunk.

 

+1 TIPP: Burgonyagombóc készítése, tészta helyett levesekhez!

Hozzávalók:

- 25 dkg főtt, áttört burgonya

- 2 evőkanál liszt

- 1 evőkanál búzadara

- 2 evőkanál pirított hagyma

- apróra vágott petrezselyem

- csipetnyi bors

- 1 darab kisebb méretű tojás

Elkészítés:

  1. Az elkészítés nagyon egyszerű, először a száraz alapanyagokat mérd ki, majd add hozzá a pirított hagymát, a főtt burgonyát és a tojást.
  1. Gyúrd össze és formálj belőle apró gombócokat és mehet is a levesbe!

Pillanatok alatt elkészül és a zöldség alapú levesek is sokkal laktatóbbak lesznek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Csernobil

Az elmúlt 60 évben számos helyen volt teljes vagy részleges főreaktor meghibásodás, ám az... Tovább

Üvegfal jelentése

Az üvegfal egy olyan üvegből készült szerkezet, amelyet irodákban, középületekben... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Kiegészítők Konyha Színes ötletek