Hamarosan nyakig benne leszünk a karácsonyi sütési és ajándékozási szezonban, így nem árt előre gondolkozni, kinek mit szeretnénk adni. Úgy gondolom, a frissen sült, puha kekszet mindenki imádja, ezért egy ehető ajándéknál nincs is jobb. Egy befőttes üvegben esztétikusan belerakjuk a keksz hozzávalóit, felcímkézzük és kész is a tökéletes ajándék!
Hozzávalók
▢ 210 gr búzafinomliszt
▢ 1 teáskanál sütőpor
▢ ½ teáskanál szódabikarbóna
▢ ¼ teáskanál só
▢ 140 gr M&M’s vagy csoki cseppek
▢ 75 gr barna cukor
▢ 100 gr kristálycukor
▢ 1 literes befőttesüveg
Elkészítés
Üveg összeállítása:
Egy kis tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Öntsük egy 1 literes befőttesüveg aljába (én papírtányért tekertem fel, hogy tölcsérnek használhassam, és így szépen terült el, de sima tölcsér is tökéletes). A lisztes keveréket megszórjuk M&M’s-szel, óvatosan, nehogy belesüllyedjenek a lisztbe. Az M&M tetejét barna cukorral, majd kristálycukorral szórjuk meg (egy kanál segítségével óvatosan kanalazzuk a cukrokat az üvegbe). Zárjuk le fedővel, és díszítsük szalaggal és szövettel (lásd a megjegyzést).
Az üveghez mellékelendő recept, amit vagy kézzel írsz vagy kinyomtatsz (lásd a megjegyzést):
Egy nagy tálban keverjünk el 115 gr olvasztott sótlan vajat, 1 nagy tojást és 2 teáskanál vaníliakivonatot. Adjuk hozzá a befőttesüveg tartalmát, és fakanállal vagy gumis spatulával óvatosan keverjük össze (a tészta omlós lesz). Hűtsük le 30 percig.
Formázzunk golflabda méretű adagokat a tésztából, erősen nyomkodjuk a labda formázása közben. A tésztagolyókat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, távolságot tartva egymástól, hiszen a golyók terülni fognak és kell nekik a hely. Süssük 180 fokon 8-10 percig, majd rácson kihűtjük őket. Akkor jó a keksz, ha frissen kivéve még nyersnek tűnik picit. Ha majd kihűl, puha és omlós lesz.
Megjegyzések
• A befőttesüveg díszítésére 17 centis szalagot/szövetet használtam.
• Ez a süteménykeverék majdnem eléri egy 1 literes befőttesüveg tetejét. Ha szeretnéd teljesen megtölteni az üveget, növelheted az M&M's mennyiségét kicsit.
• Az M&M’s színe enyhén belesimul a sütitésztába (ha elkészült). Az ilyen típusú recepteknél ez elkerülhetetlen. Szerintem nagyon jól mutat. Ha csokicseppeket használsz, akkor ezt elkerülheted, ha neked mégsem tetszene az enyhén színes tészta.
• A rétegezés kulcsfontosságú ennél az ajándéknál, nagyon óvatosan csináld, hogy semmiképp se mosódjanak össze a rétegek.