Megmutatom hogyan készíthetsz extra egyszerűen, házilag isteni magyar langallót (kenyérlángost)! Ez az ünnepségeken legalább 800-1000 Ft körül van, te pedig ennyiből egy egész tepsivel csinálhatsz! ;)
Honnan ered a lángosunk?
A lángos eredete nagyjából a kenyérrel egyidőre tehető. A lángost is kenyér tésztájából állították elő, mivel amikor kenyeret akartak sütni őseink, akkor lecsíptek egy kis darabot a megkelt tésztájából, kinyújtották, majd a kemence első részében, a parázson sütötték meg. Ezt régen reggelire tejföllel vagy lekvárral fogyasztották. Nincs is annál jobb, mint amikor a saját kemencénkben süthetünk lángost, ugye? :)
A hagyományos kenyérlángoson kívül, ami vízzel, liszttel és élesztővel készül, még krumplilángos is készíthető, amihez főtt burgonyát adunk. Magyarország, Szlovákia, Románia, Szerbia magyarok által lakott területein mai napig készítenek lángost, sőt már Ausztriában és Csehországban is elterjedt ez az ősi magyar étel az ünnepségeken. A következő oldalon megmutatunk egy ősi receptet, ahogyan az igazi langalló elkésztíhető házilag, sütőben!
Régen akácfán sütötték a kenyérlángost. Ez azért jó, mert az akácfa kis füsttel ég, így nem lobban el hamar a tüzünk. Ráadásul egy olyan jellegzetes aromájú füstje van, ami utánozhatatlan. Ha van kemencéd, akkor feltétlen ajánlom, hogy ott csináld meg, de ha nincs az sem baj, hiszen ezt a receptet a sütőben is tökéletesre el tudod készíteni.
Csak kövesd az utasításokat ebben a videóban és extra gyorsan lesz neked is ízletes kenyérlángosod házilag! ;)