A kiwi egy savanykás, mégis édes gyümölcs, amely tele van immunerősítő C-vitaminnal. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett a kiwi számos turmixreceptben jól használható, desszertként is ízletes, és önmagában is remek falat. De egy éretlen kiwi kellemetlen meglepetés, és könnyen tönkretehet bármelyik receptet. Olvasd el, hogy megtudd, hogyan állapíthatod meg, hogy a kiwi érett-e, hogyan lehet érlelni a kiwit, és hogyan fagyaszthatod le a későbbi felhasználáshoz.
Hogyan állapítható meg, hogy a kiwi érett?
Csak a héjára nézve nem lehet megállapítani, hogy a kiwi érett-e. Akkor fogod tudni, hogy érett, ha puha tapintású, nem pedig kemény. Nyomd meg egy kicsit – ha enyhén ropogósnak tűnik, a kiwi érett és fogyasztható. Ne válassz túl puha kiwit, mert ez annak a jele lehet, hogy a kivi túl érett.
Az érett kiwinek könnyű, gyümölcsös illatúnak kell lennie. Ha a kiwi nem teljesen érett, akkor egyáltalán nem áraszt különösebb illatot. Válasszon olyan kiwit, amely mentes a foltoktól és zúzódásoktól.
Hogyan kell a kiwit tárolni?
Ha hazaértél a boltból, hagyja a kiwit a pulton. Csak ügyelj arra, hogy ne tedd ki közvetlen napfénynek, hogy ne romoljon meg korán.
Alternatív megoldásként dönthetsz úgy, hogy a kiwit a hűtőszekrény egyik fiókjában tárolod. A hűtőben a vágatlan, kemény kivi akár 4 hétig vagy egy hónapig is tárolható. Csak ügyelj arra, hogy a fiókban lévő kiwit különítsd el a többi gyümölcstől és zöldségtől, különben nem tart sokáig. A kiwi szétválasztásához használhatsz átlátszó hűtőtartályokat. A kiwi nem érik meg a hűtőben, így ugyanolyan keménységű marad, mint az első behelyezéskor. Hasznosnak találjuk, ha felcímkézed a kiwitartót, amikor beteszed a hűtőbe, hogy tudd, mióta van benne. Érett vagy darabolt friss kiwi légmentesen záródó edényben hűtőszekrényben legfeljebb két napig tárolható.
Hogyan érleljük gyorsan a kiwit?
A hűtőből frissen kivett vagy a boltból megszilárdult kiwi körülbelül 3-5 nap alatt érik, ha kint hagyják a munkalapon.
A kiwi gyorsabb érése érdekében tartsd egy almával vagy banánnal egy papírtörlőn vagy egy visszazárható zacskóban. Az alma és a banán etiléngázt bocsát ki, ami elősegíti a kiwi gyorsabb érését. A papírzacskó segít felfogni a gázt, miközben átengedi a levegőt. Kerüld a műanyag zacskók használatát, mert felfoghatják a nedvességet, ami penészes gyümölcsöt okozhat. Ennek ellenére még ezzel a folyamattal is 1-2 napig tarthat. Ha a kiwit napos helyre helyezed, a meleg felgyorsíthatja az érési folyamatot.
Hogyan fagyasszuk le a kiwit?
A kiwi fagyasztása nagyszerű módja annak, hogy mindig kéznél legyen a reggeli turmixokhoz. Attól függően, hogy a kiwit savanykásan vagy édesen szereted-e a turmixokban, lefagyaszthatod, ha még egy kicsit éretlen, vagy amikor már teljesen érett – ez rajtad múlik.
Lefagyasztás előtt zöldséghámozóval hámozzuk meg a kivit, majd vágjuk kockákra vagy szeletekre. A darabokat egy tálcára tesszük, majd a fagyasztóba tesszük, amíg megdermed. Vedd ki a fagyasztott darabokat a tálcáról, és tedd visszazárható fagyasztózsákokba. Jelöld meg a fagyasztózsákot a fagyasztás nevével és dátumával. A kiwi akár egy évig is eláll a fagyasztóban.