Biztosan Te is láttál, vagy akár használtál is már kókusznövényből készült kaspót, vagy cserepet. De mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy magát a kókuszhéjat is használhatod kaspókészítéshez? A kókuszkaspó elkészítése roppantmód egyszerű – az egyetlen nehézséget a kókuszdió feltörése jelentheti. Olvass tovább, és barkácsolj Te is kókuszdióhéjból függő kaspót, amely még autentikusabban hat az otthonod dzsungelében, mint az eddig használt, kókuszrosttal bevont függő virágtartók.
Függő kaspó friss kókuszdióból
A kókuszrosttal bevont vagy bélelt kaspók azért igazán nagyszerűek, mert megtartják a vizet, miközben kiváló vízelvezetést biztosítanak. Ráadásul emellett semleges pH-val rendelkeznek és káliumot, valamint foszfort is tartalmaznak. Ha azonban mindemellé egyedi, autentikus megjelenést is szeretnél a felakasztható kaspóidnak, akkor érdemes valódi kókuszdióból elkészítened őket.
Első lépés: Tál kókuszdióhéjból
Ahogyan fentebb is említettük, a kókuszkaspók elkészítésének legnehezebb része, hogy feltörjük a kókuszdiót. Ezt csinálhatjuk úgy, hogy vagy csavarhúzót és jégcsákányt, vagy egy tiszta szöget és kalapácsot használunk ahhoz, hogy lyukat üssünk a kókuszdió egyik végébe, majd ezen keresztül eltávolíthassuk, lecsepegtethessük a benne lévő folyadékot. Ha nem szeretnél a lyukasztással bajlódni, akkor egészen egyszerűen egy fűrésszel is elvághatod a gyümölcsöt – bár ez a módszer sokkal maszatosabb és nem ihatod meg utána a gyümölcs levét sem.
Ha a lecsepegtetés mellett döntesz, akkor mikor már teljesen lecsepegett a gyümölcsöd, tedd azt egy párnahuzatba és üsd a járdaszegélyhez, vagy a lépcsőhöz! Ez a módszer eredményezhet néhány fölösleges darabkát is, amikre nem lesz majd szükséged.
Utolsó lépésként kanalazd ki a gyümölcshúst a kemény héjból!
Második lépés: Függő kókuszkaspó
Most, hogy a legnehezebb részével megvagyunk, és van egy gyönyörű tálunk kókuszdióból, meghagyhatjuk azt természetes szépségében, vagy csiszolhatunk kicsit rajta és bedörzsölhetjük kókusz- vagy lenmagolajjal.
Töltsük fel a kaspókat földdel és növényekkel! A pozsgás növények kifejezetten alkalmasak erre a célra, hiszen nem igényelnek sok vizet, így a kókuszdiónk is kisebb eséllyel rothad majd el.
Tipp: Ha a kókuszdió meglékelt részét használod kaspónak, akkor az alját töltsd fel mohával vagy apró kavicsokkal!
Mérjünk ki négy darab egyenlő hosszúságú jutát vagy kötelet, amikkel felakaszthatjuk majd a kaspónkat! A méretet annak függvényében válasszuk meg, hogy mennyire szeretnénk leengedni a kaspót a felakasztás pontjától! Kössük össze a köteleket a kókuszkaspónk alsó része alatt, majd a másik végüket rögzítsük a mennyezetbe szerelt kampóhoz! Ha gondolod, a tökéletes biztonság érdekében a köteleket ragasztóval is rögzítheted a kókuszdióhoz!