A konyha átalakítása előtt rengeteg szempontot kell figyelembe venni, hiszen nem egy kis projekt. Az összes bútor, háztartási eszköz lecserélése sem olcsó és időigényes is a csempe, járólap és egyéb apróságok cseréje egyaránt. Mivel kezdjük a tervezést? Összefoglaltuk!
A konyha átalakításának oka gyakran a funkcionális problémák miatt történik. Sokszor azzal a kérdéssel kezdődik, hogy “Miért így csinálták ezt az előző tulajdonosok”. A főzés során mindenki a logikusságra törekszik és azt szeretné, ha a konyhában mindenhez kényelmesen hozzáférhetne. A konyha átalakítása előtt azonban jobb, ha előre megtervezünk mindent és a kivitelezést is alaposan átgondoljuk.
Íme néhány alapvető szempont, amit vegyünk figyelembe, ha új konyhát szeretnénk otthonunkban. Ha ezeket a kérdéseket alaposan átgondoljuk, akkor időben, pénzben, na meg persze kényelem szempontjából is jobban járunk.
Elsődleges funkció
A ház kevés szobája rendelkezik olyan funkcionális értékkel, mint a konyha. Ha a házat a napi ellátás szempontjából vizsgáljuk, akkor a konyha feladata ellátni alapvető szükségleteinket. Amikor tervezni kezdjük az új konyhát, koncentráljunk először a konyha főbb funkcionális területeire – a főzésre, előkészítési területekre, hűtésre, mosogatásra. A konyha esztétikájának mindig a funkcionalitás után kell következnie, nem pedig fordítva.
Néhány eszközt hagyjunk a helyén
Az ideális konyha átalakítása során vegyük figyelembe, hogy úgy tervezzünk, hogy semmit nem fogunk megmozdítani a jövőben. Akár a háztartási gépeket cserélni fogjuk, akkor sem tesszük majd új helyre. Ezzel az elvvel nagyon sok pénzt és időt megspórolhatunk magunknak a jövőben. Az átalakítás során, ha jelenleg a funkcionális területek rendben vannak, akkor már most sem érdemes a sütő vagy mosogatógép helyét módosítani. A mosogató esetében például a vízvezetékek átszereléséről is gondoskodni kell, ami plusz költségekkel járhat. Jobb, ha ezeket a helyükön hagyjuk és úgy tervezzük meg az új konyha kialakítását.
Praktikus tárolás
A konyhai szekrények mérete és elhelyezkedése igen fontos, hiszen a konyhában rengeteg eszközt és élelmiszert tárolunk. Ezek elpakolásához jelentős mértékben hozzájárul a szekrény mélysége és kialakítása, hiszen senki sem szereti, ha a konyhában a káosz uralkodik. Az új konyhabútor esetén például vegyük figyelembe, hogy a szem magasságnál fentebb lévő polcokra valószínűleg nem igen fogunk pakolni olyan dolgokat, amelyeket túl sokszor használunk. Emiatt inkább a lenti részek kihasználásán töprengjünk. Így az olyan praktikus elrendezések, mint a fiókok vagy a sarokban lévő kiugró polcok nagyban segíthetik a tárolást.