+Érdekességek főzésről
A szendvicsek a lusta emberek ételei.
A szendvicset 1762-ben John Montagu, Sandwich 4. grófja tette népszerűvé. Úgy tűnik, Montagu-nak szerencsejáték-problémái voltak, amelyek miatt órákat töltött a kártyaasztalnál. Megkérte a ház szakácsát, hogy hozzon neki valamit, amit megehet anélkül, hogy felállna a helyéről. Végül a szakács bemutatta neki azt, amit ma szendvicsként ismerünk és szeretünk.
A Yale kulináris táblák a világ legrégebbi szakácskönyvei.
A Kr. e. 1700-ból származó mezopotámiai táblák a legrégebbi recepteket mutatják be. A szakértők szerint az ételeket királyi személyeknek szánták. Visszaszereztek 25 pörköltreceptet, amelyek többnyire hús alapúak, néhány zöldségváltozattal. A receptek azonban csupán a hozzávalókat sorolták fel, mindenféle utasítás nélkül. A táblákon sütemények receptjeit is megtalálták.
A gombát nem lehet elrontani.
A gomba sejtfalában lévő speciális polimer, a kitin biztosítja a zsenge állagot még magas hőmérsékleten is.
A fekete bors olyan értékes volt, hogy a középkorban fizetőeszközként használták.
A magas árak, a szűkös kínálat és a fűszerek eredetét övező rejtélyek egyre nagyobb erőfeszítéseket tettek a fűszerek és termesztési forrásaik felfedezésére.
A gömbhal a legveszélyesebb étel, amit elkészíteni (vagy megenni) lehet.
Az egyik egzotikusabb étel, a gömbhal vagy fugu egy híres japán csemege, amely nem megfelelő elkészítés esetén végzetes lehet. Emiatt a szakácsoknak engedélyt kell szerezniük, mielőtt engedélyt kapnak ennek az ételnek a felszolgálására.
A cukrászoknak el kell sajátítaniuk a fuvolát.
Nem, most nem a fuvolára gondolunk. A fuvolázás a tortakéreg szélén vagy a torta külső oldalán található díszítő mintákra utal.
Az Amerikai Zsírmentő Bizottság arra buzdította a háziasszonyokat, hogy a második világháborúban a főzésből származó felesleges zsírt adományozzák a hadseregnek.
Ezeket a zsírtartalékokat robbanóanyagok előállítására használták fel a háború alatt.
A főzési receptek nem tartoznak a szerzői jog hatálya alá.
A szerzői jog nem védi azokat a recepteket, amelyek csupán összetevőlisták. A kiszerelés (utasítások, leírások/illusztrációk, példák) azonban szerzői jogi védelem alatt áll.
A mikrohullámú sütés a legegészségesebb módja a zöldségek főzésének.
Bár a mikrózható ételeket radioaktív szemétnek tartják, a legtöbb zöldség több tápanyagot őriz meg a mikrózás során, mint bármely más főzési mód.
A font süteményben régebben minden összetevőből szó szerint egy font volt.
Az eredeti, 18. századi európai recept szerint egy-egy font vajat, lisztet, cukrot és tojást kellett felhasználni. Ennek eredményeképpen ezek a hagyományos sütemények 4 fontot, azaz majdnem 2 kg-ot nyomtak!
A főzéstől való félelmet "mageirocofóbiának" nevezik.
Ez a fóbia sokféleképpen megnyilvánulhat, de általában nem tekinthető súlyosnak.