A konyha tervezését mindig kezdjük az alapoknál. Vannak méretbeli, kialakítási szabályok, amiket már az elején vegyünk át, ezektől lényegesen eltérni nem szabad. A tervezést nagyban elősegíti egy méretarányos alaprajz, és az is, ha már jártasak vagyunk a konyhában, és tudjuk, mire van mindenképpen szükségünk
A konyha kialakítása
A kialakítás esetében törekedjünk a könnyű használhatóságra. Úgy gondolom, nem probléma, ha a mai kor szellemével és divatjával ellentétben bizonyos mennyiségű dolgot előhagyunk. Lényeges azzal is számolni ebben az esetben, hogy valamivel kevesebb szekrényre lesz így szükség, így tágasabb lesz a tér, illetve sokkal jobban kézre állhatnak a dolgok, hiszen sem egy ajtót, sem egy fiókot nem kell megmozdítanunk. Praktikus megoldás lehet például a konyhai előkészítés közelébe helyezni az evő- és feldolgozóeszközöket, késeket, vagy a fűszereket. A legalapvetőbbek akár elöl is maradhatnak.
Konyhai kiegészítők
A konyhákkal foglalkozó üzletekben nagyon sok jópofa kiegészítőt lehet ilyen témára találni. Létezik például egyszerű fém mágneses rúd, amire a főbb fém előkészítő eszközeinket mind a falra tudjuk helyezni. Az egész lényege a mennyiségen múlik. Sok gépet, kiegészítőt a konyhapultra helyezni semmiképpen nem jó és nem is praktikus, mivel sok helyet foglal, nehezen takarítható és ráadásul könnyen káosszá alakulhat.