Konyhád a lehető legjobban rendszerezve van? Valószínűleg ráfér egy kis frissítés. A szervezett konyha megőrzésének kulcsa, hogy évente néhányszor felmérjük, mi működik, és tisztázzuk azt, amit nem használunk. Lehet, hogy a rendszereket módosítani kell, és ezek a negyedéves ellenőrzések megakadályozzák a túlzsúfolást. Annak érdekében, hogy a teret a lehető legszervezettebbé tegyük, mindenképpen el kell kerülni ezt a hét gyakori hibát.
1. A mosogató alatti területet túltöltöd
A legjobb, ha minimálisra csökkented a mosogató alatti szekrény túltöltését Amelia Pleasant Kennedy, az A Pleasant Solution munkatársa azt javasolja, hogy a napi és heti takarításhoz szükséges eszközöket tárold a mosogató alatt, de keress máshol helyet az alkalmi eszközöknek.
2. Nem hozol létre tárolási zónákat
Az azonos tárgyak – például fazekak és serpenyők – együtt tartása alapvető fontosságú a tér könnyű használatához. Alejandra Rivera, a Your Organizing Studio munkatársa szintén a zónák híve, és azt javasolja, hogy először csináljunk valamilyen tértervezést, mivel, ha nem tervezik meg először a zónák létrehozását, az gyakran ahhoz vezet, hogy az emberek véletlenszerű helyekre dobják a dolgokat. Ideális esetben a késeknek, a vágódeszkáknak és a szemetesnek közelebb kell lenni tűzhelyhez, hogy az ételkészítés folyamata gördülékenyebb legyen.
3. Nem használsz címkéket
Ha eleged van abból, hogy a családtagok olyan helyen helyezik el a konyhai cikkeket, ahová azok nem tartoznak, próbálj ki egy címkerendszert. Fontold meg a címkék elhelyezését a polcokon és a fiókok belsejében, amelyekről pontosan azonosítják, hogy mi hová kerül.
4. Hagyod, hogy a ritkán használt kiegészítők helyet foglaljanak
Nem minden konyhai kiegészítő érdemel egy kiváló tárolóhelyet. A konyha nem ideális hely a nagy tálalótálcák, a terjedelmes szezonális készülékek vagy az ünnepi edények tárolására. Vidd át a ritkán használt tárgyakat egy tárolószekrénybe vagy más, a konyhán kívüli, könnyen elérhető helyre. Tekintsd azt, amit hetente használ, mint olyan tárgyakat, amelyek elsőbbséget érdemelnek a konyhában.
5. Túl sok edény és kütyü birtoklása
Minél több a főzési kelléked, annál vidámabb vagy? A fiókok gyorsan megtelhetnek spatulákkal, merőkanálokkal, burgonyanyomókkal, fokhagymaprésekkel, sajtreszelőkkel, mérőkanalakkal és más kézi eszközökkel, amelyeket különösebb gondolkodás nélkül bedobnak a fiókba. Azt javasoljuk, hogy először néhány fiókelválasztó felszerelésével kezeld a gyűjteményedet. A fiókelválasztók segítségével elkerülheted a főzési kellékek keveredését, de azt is lehetővé teszik, hogy megnézd, hány kelléked van, és mennyire van szükséged valójában.
Ugyanez vonatkozik a kisméretű készülékekre is. Sok konyhát nem úgy terveztek meg, hogy elegendő tárhely legyen a mai kényelmi készülékeink számára. A túl sok speciális cikk zsúfoltságot okozhat a szekrényekben, fiókokban, kamrákban, és végül kiömlik a munkalapokra, és értékes ételkészítési helyet foglal el.
6. A szekrények nincsenek jól rendszerezve
Könnyedén átrendezheted szekrényeidet úgy, hogy azok a legjobban megfeleljenek az igényeidnek. A szekrénypolcok gyakran mozgathatók és állíthatók, a belső polcok felemelése vagy leengedése pedig segít a tárgyak közelebb mozgatásával elérhető helyen, és maximalizálja a rendelkezésre álló helyet.
7. Nem használod ki a függőleges teret
A konyhád sokkal többől áll, mint pusztán a munkalapjai, a függőleges tér használata nagyon fontos, amikor a lehető legjobbat próbáljuk kihozni a tárolásból és a rendszerezésből. Ez általában megoldható úgy, hogy további polcokat helyezünk el a szekrényekben vagy kosarakat használnak. Ennek ellenére tartsd szem előtt személyes szükségleteidet, hogy a tárolási helyed a legjobban megfeleljen neked – ne helyezd el a mindennapi tárgyakat olyan távol, hogy ne érd el őket.