Állandó vita megy arról, hogy kürtőskalács, vagy kürtőskalács, de egy dologban mindenki egyetért, hogy nagyon finom. Számtalan fesztiválon és főleg a karácsonyi vásárokban sokakat elcsábít már az illata is. Azonban sajnos elég drágán adják, és egy vásározásom kapcsán azzal is szembesülnöm kellet, hogy nem is frissen készítik feltétlen. Úgyhogy arra jutottam, hogy ahelyett, hogy óriási összegeket költök a karácsonyi vásárokban erre a finomságra, elkészítem otthon. Több recepttel is kísérleteztem, de végre megtaláltam a tökéleteset, és persze sokkal olcsóbban kijöttem, mintha egy karácsonyi vásárban vettem volna meg. Mindenki imádta, aki evet belőle, pillanatok alatt elfogyott. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók a kürtőskalácshoz
- 2 darab tojás
- 0,5 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg Rama margarin (de más is jó lehet)
- 1 csipet só
- üres sörösdobozok és némi alufólia
Hozzávalók a kürtőskalács ízesítéséhez
- olvasztott margarin
- egy bögre dió keverék
- egy bögre kakaó keverék
- egy bögre fahéj keverék
- egy bögre kókuszreszelék
Mi ezeket használtuk fel, de ízlés szerint mást is lehet használni, például apróra vágott manduladarabokat, színes cukorkaszórást, vagy apró csokidarabokat.
A kürtőskalács elkészítése
1. Először is az élesztővel kezdjük, amit a langyos tejben kell elkeverni a cukorral együtt.
2. Ezután a lisztet következik, többi alapanyaggal elkeverjük, majd hozzá öntjük az élesztős keveréket is, és eldolgozzuk. Én a robotgép dagasztóspirálját használtam, pikk-pakk összeállt a tészta. De persze kézzel is el lehet dolgozni, csak ez egy kicsit több időt vesz igénybe.
3. A kész tésztát másfél óráig keleszteni kell, így ezt fontos belekalkulálni az elkészítési időbe.
4. A sütéshez szükségünk lesz üres sörös vagy egyéb alumínium dobozokra. Ezekre kell ugyanis rátekerni a tésztát. Előtte tanácsos betekerni alufóliával is!
5. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy-két centiméteres csíkokat vágunk, ezután ezeket az előkészített dobozokra tekerjük, mégpedig úgy, hogy a csíkok picit fedjék egymást.
6. A kész feltekert kürtőskalácsokat finoman megfogjuk és megforgatjuk olvasztott margarinban, majd cukorban. Sütés előtt 10 percet pihentetni kell
7. 180 fokos előmelegített sütőben sütőpapíron állítva sütjük, amíg aranybarna nem lesz, ez körülbelül 20 percet fog időbe venni. Arra ügyelj, hogy egyszerre ne akarj sokat sütni, szellősen hagyd a kürtőskalácsokat, vigyázz, hogy ne érjenek össze. Ha nem tudod megállítani őket, akkor fektetve is sütheted, de így forgatnod kell időnként.
8. Míg meleg forgasd meg a választott cukros keverékbe, lehet ez dió, kakaó, fahéj, vagy bármi, ami ízlésednek megfelel. Jó étvágyat!