Nem győzöm hangsúlyozni, A tökéletes répatorta muffin receptet hoztam el most nektek, de vigyázat: nagyon komoly függőséget okozhat!
Nagyanyáink hozzáértése és tehetsége szállt belénk?
Nem merném azt mondani, hogy eddig a szakácsok vagy cukrászok gyöngye lettem volna, de magamat is őszintén megleptem az elmúlt hetekben, annyi finomságot készítettem, hogy gyakorlatilag fel sem tudnám sorolni, ha valaki megkérne rá. De van valami, ami még ennél is sokkal furcsább: mind egytől egyig tökéletesen sikerült, sőt, bőven felülmúlta az elvárásaimat.
Kétlem, hogy hirtelenjében belém szállt volna nagyanyáink főzéshez-sütéshez való hozzáértése és tehetsége, egyszerűen csak azért lehet, mert nem kényszerből csináltam, sokkal inkább egy alkotói folyamat végtermékeként kerültek az asztalra. Nem siettem, kiélveztem minden részletét, örültem, hogy valami történik a hétköznapokban. Éppen ezt szeretem annyira a sütésben, főzésben: valójában maga az elfoglaltság ugyanaz, de mivel minden alkalommal más és más izgalmas fogást készíthetünk, így gyakorlatilag örök kapaszkodó karantén alatt is.
#maradjotthon, süss és főzz kedvedre
Ez recept alkotói tevékenységem egyértelmű kedvence, már kétszer elkészítettem (igen, egymás után), és még ezerszer kerül nálunk az asztalra. Soha nem voltam különösebben nagy répatorta rajongó, és valahol örülök is neki, hogy ezidáig nem ismertem ezt a receptet, mert feltehetőleg a normál súlyomat megfejeltem volna már néhány plusz kilóval. A bevezetőben azt írtam, hogy függőséget okoz, amire te talán csak legyintettél egyet, mert minden harmadik receptben ezt olvasod, de ezt most érdemes komolyan venni. A minap is azon kaptam magam, hogy éppen azt tervezgetem fejben, hogyan fogom díszíteni a következő répatortám. Nem hiszem, hogy ez teljesen normális. :)
Egyél jókat
Igyekszem karantén alatt is odafigyelni rá, hogy mit és milyen mennyiségben eszem, ez régebben is így volt. Persze ez a répatorta nem a legdiétásabb édességek egyike, legalább répát tartalmaznak, aminek azért van pozitív hatása bőven. Jótékony hatással van a bőrre, hiszen a benne lévő C-vitamin elősegíti a kollagén termelést, ráadásul a leégés elleni immunitásban is segít. Ahogy a bőrnek, úgy a hajnak is jót tesz, erősíti, fényesíti. Állítólag még a fogak szépségéhez is hozzájárul, tisztítja a szájüreget és csökkenti a lyukas fogak kialakulásának esélyét.
Álmaink répatorta muffinja
Készítsd el ezt az isteni répatorta muffint te is!
A répatorta muffin hozzávalói:
- 20 dkg sárgarépa
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 3 db tojás
- fél csomag sütőpor
- 100 g vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj ízlés szerint
- őrölt gyömbér ízlés szerint
- őrölt szegfűszeg ízlés szerint
A krém hozzávalói:
- 250 g mascarpone
- 150 ml habtejszín
- 3 ek porcukor
- 1 közepes citrom leve (reszelt héjával díszíthetjük)
Tisztítsuk meg a répákat, és reszeljük le őket! Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban, majd tegyük félre! Olvasszuk meg a vajat, verjük fel a tojást és adjuk hozzá a száraz keverékhez. Dolgozzuk el már most jó alaposan, lehetőleg tökéletesen csomómentesre. Keverjük hozzá a répát is, majd ismét dolgozzuk át. Töltsük meg a muffinformákat a masszával, süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük, majd kivárjuk, míg meghűl.
Eközben elkészítjük a krémet a tetejére. Reszeljük le a citrom héját és a reszeléket tegyük félre, majd facsarjuk ki a citrom levét. A tejszínt habbá verjük, majd a mascarponét összekeverjük a cukorral és a citrom levével, végül a habot is hozzáadjuk. Habzsákba töltve egyszerűen díszítjük vele a már kihűlt és muffinformából kiszedett muffinokat, majd a tetejét a citrom reszelt héjával megszórjuk. Jó étvágyat hozzá!