A farsangi időszak egyik legkedveltebb édessége a fánk, melynek számtalan változata létezik. Azonban a tökéletes, szalagos fánk elkészítése igazi művészet. Az alábbi receptem egy bevált, hagyományos módszeren alapul, mely garantáltan puha, lélegzetelállítóan finom fánkokat eredményez. Ezt a receptet használom évek óta, amit a Street Kitchen oldalán találtam, és most megosztom itt is veletek, hogy mindenkinek ilyen jól sikerüljenek a fánkok, mint nekem!
Hozzávalók a tökéletes fánkhoz:
• 300 ml tej
• 30 g friss élesztő
• 1 teáskanál cukor
• 500 g liszt
• 50 g vaj (szobahőmérsékletű)
• 2 evőkanál porcukor
• 1 csipet só
• 5 ml sötét rum
• 5 db tojássárgája
• Porcukor és baracklekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
- Élesztő előkészítése: A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az 1 teáskanál cukrot és egy kanálnyi lisztet. Hagyjuk állni kb. 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.
- Tészta készítése: Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a szobahőmérsékletűre felkockázott vajat, a porcukrot, a sót, a rumot, és a tojássárgáját. Robotgéppel nagyjából 20 perc alatt kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
- Kelesztés: Letakarjuk a tésztát egy enyhén nedves konyharuhával, és egy másik konyharuhával körbebugyolálva hagyjuk kelni meleg, huzatmentes helyen 30 percig.
- Formázás: A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk. Egy nagyobb pohár vagy fánkszaggató segítségével kiszúrjuk a fánkokat. Minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk, majd letakarjuk őket és további 20 percig kelni hagyjuk.
- Sütés: Közepesen meleg, 170 fokos olajban kisütjük a fánkokat. Az a rész kerül először az olajba, amelyik a kelés során felfelé nézett. Fedővel lefedve sütjük kb. 1-2 percig, majd megfordítjuk és a másik oldalát fedő nélkül sütjük további 1-2 percig.
- Tálalás: A kisült fánkokat papírtörlőn hagyjuk lecsepegni, majd még melegen megszórjuk porcukorral, és tálaláskor a tetejére egy kis baracklekvárt teszünk.
Fontos tippek a tökéletes fánkhoz:
- Minden hozzávalót szobahőmérsékleten használjunk, hogy a tészta könnyebben dolgozható legyen.
- A kelesztési idő betartása kulcsfontosságú a tökéletes állag eléréséhez.
- Az olaj hőmérsékletének pontos betartása (használ jőmérőt!!) garantálja, hogy a fánkok aranybarnák és szalagosak legyenek, belül pedig puhák és lélegzetelállítóan finomak.
- Ezzel a módszerrel a fánkok garantáltan szalagosak lesznek, és ízükkel mindenkit elvarázsolnak. Készítsd el te is ezt a receptet, és tedd felejthetetlenné a farsangi ünnepeket!