A magyaroknak ott a gulyás (egy isteni bográcsgulyás receptért kattints IDE), a japánoknak a sushi, az indiaiaknak a curry, és még sorolhatnánk. Az USA gasztronómiája ritkán kerül terítékre, pedig itt is akadnak olyan ételek bőven, amiről semmi pénzért nem mondanának le. Soha.
Virsli vagy kolbász reggelire
Nem túlzás azt állítani, hogy ez a legnépszerűbb és leggyakoribb sós! reggeli. Az amerikaiaknál divat a kávézókban való reggelizés, itt almával, hagymával, mustárral, káposztával és paradicsommal fogyasztják ezt a nagyon is kiadós reggelit.
Palacsinta, ha édes reggelire vágynak
Nem csak önmagában, kolbász és virsli után is szívesen fogyasztják. Ők aztán figyelnek rá, hogy feltankoljanak reggel, igaz? Az amerikai palacsintát senkinek sem kell bemutatni, itthon is egyre gyakrabban készítik, a hagyományos, tekerhető változatnál sokkal vastagabb, kerek formájú. Juharszirup, gyümölcs, szalonna, tojás, csokiszósz vagy vaj… bármi jöhet rá!
Amerikai csokis keksz, a cookie
Szintén egyre elterjedtebb itthon is, ez a keksz egy igazi klasszikus. Az amerikaik szerint: „A balanced diet is a cookie in each hand.”, vagyis „A kiegyensúlyozott diéta nem más, mint mindkét kézben egy-egy süti.” Nos, a csokis keksz tényleg nagyon finom, nem csoda, hogy hosszú évtizedek óta rajonganak érte.
Édes kempingezésekhez S’mores
Elmaradhatatlan kelléke minden amerikai kempingezésnek és sütögetésnek az úgynevezett S’mores, ami lényegében két rétek keksz közé került szelet csokoládét és olvasztott mályvacukrot takar. Az elnevezés a “some more”-ból származik, ami arra utal, “még egy keveset”.
Két megunhatatlan keveréke, a Cronut
Itthon talán még nem nyert olyannyira teret magának, mint a csokis keksz vagy az amerikai palacsinta, pedig az ötlet maga nem rossz! Valószínűleg ez azért van, mert egy igen fiatal édességről van szó, 2013-ban mutatta be Dominique Ansel francia cukrász New Yorkban. A cronut a croissant és a fánk (angolul doughnut) ötvözete.
A nagyon amerikai hot dog
Szintén nem kell senkinek bemutatni, de azért nem hiányozhat erről a listáról, hiszen az talán a “legamerikaibb étel”. A tenegrentúlon gyakran dobják fel salátalevéllel, hagymával, chilivel.
Mac and cheese, a felturbózott sajtos makaróni
A sütőben sült tészta szintén igen jellegzetes amerikai étel, többféle sajtot használnak hozzá, ezer meg ezer mac and cheese recept létezik a tengerentúlon, éppen úgy, ahogy itthon a jó magyar gulyáshoz is. Szintén egyre néoszerűbb hazánkban is.
Hamburger
A lista másik elmaradhatatlan szereplője. Nincs olyan amerikai étterem, ahol nem lehetne hamburgert fogyasztani.