Itt a június és javában tombol a levendula szezon, sok helyen kezdődik a levendula szüret , ahol be lehet zsákmányolni egy-két illatos levendula csokrot, ami nagyserű sütemény alapanyag is többek között. Itt mutattunk nektek 5 szuper levendulás receptet már korábban, amiket remélünk kis is próbáltatok már, de úgy gondoltuk, hogy enne a francia különlegességnek egy külön cikket szánunk.
A legfranciább macaron
Egy ízig vérig francia receptet hoztunk el most nektek, francia macaron, egy kicsit franciásan fűszerezve, levendulával. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben habár Franciaországban terjedt el ez az apró, de annál kifinomultabb, elegánsabb, és dekoratívabb sütemény, Olaszországból származik. A velencei kolostorok már a nyolcadik század óta készítettek ilyen fajta süteményt. Franciaországba pedig csak a reneszánsz idején került be, amikor Catherine de’ Medici’s olasz cukrász feleségül ment II Henrik francia királyhoz, népszerűvé azonban Franciaországban vált a macaron, itt élte igazi világkorát, és ezért mindenki Franciaországnak tulajdonítja, ahogyan Provence-t tartják a levendula őshazájának is. De a rövid történelmi áttekintés után nézzük is a levendulás macaron receptjét!
Levendulás macaron recept
A macaron nem a legegyszerűbb sütemény, könnyű elrontani, de ugyanolyan könnyű jól megcsinálni is, ha kellőképpen odafigyelünk az utasításokra, akkor nem lesz baj. Az egyik legnagyobb titok, a megfelelő mértékek betartása, érdemes mindent, de mindent pontosan kimérni!
Hozzávalók a levendulás macaronhoz
A macaronhoz
100 g porcukor
100 g hántolt mandula
40-40 g tojásfehérje
25 g cukor
35 g víz
100 g cukor
1 kávéskanálnyi szárított levendulavirág
1 késhegynyi lila ételszínezék
A citromkrémes töltelékhez
tojássárgája
225 g cukor,
5 citrom leve
2 citromhéja
150 g vaj
A levendulás macaron elkészítése
1. Első lépésként a 100 g cukorból és a vízből szirupot főzünk, amit 110°-ra melegítünk fel.
2. Ezután kemény habbá verjük a pontosan kimért 40 g tojásfehérjét 25 g cukorral, majd folyamatos keverés mellet lassan hozzácsurgatjuk a szirupot, és a színezéket is, majd megvárjuk, hogy kihűljön.
3. Ezután pedig a mandulát őröljük meg a levendulával együtt, majd összekeverjük a finom szemcsés porcukorral, illetve a másik 40 g tojásfehérjével, és óvatos mozdulatokkal a tojáshabba keverjük.
4. A kapott masszát sima csövű habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe 3 cm átmérőjű köröket nyomunk vele. Ha nem vagy gyakorlott macaron mester, akkor ezeket a köröket előre meg is rajzolhatod akár.
5. Előmelegített 150°-os sütőben 13-24 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
6. Miközben hűlnek a macaronok, elkészítjük a tölteléknek való cirtomos habkrémet. Ehhez habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, majd beleöntsük citromlevet, valamint belereszeljük a citromok héját. Majd gőz felett folyamatos keverés mellett besűrítjük, ha elég sűrű, akkor levesszük a gőzről, és belerakjuk a vajat, majd alaposan elkeverjük egy egynemű masszává. Ha megfelelően rakjuk el, akkor akár egy hónapig is eláll egyébként.
7. Már csak egy lépés maradt, méghozzá a kihűlt macaronokba tölteni a krémet!