A színeknek fontos hatásuk van az étkezésben is! A sokszínű étkezés szó szerint nagyon fontos, minél többszínűbben étkezünk, annál többféle tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe. Még külön színdiéta is létezik, aminek az alapját a különböző színű ételek adják, mi ezzel most nem szeretnénk foglalkozni, és véleményt sem szeretnénk nyilvánítani a módszerről, inkább csak mutatunk 5 olyan lila ételt, zöldséget, valamint gyümölcsöt, amiből neked is többet kellene fogyasztanod, mert nagyon egészséges!
#1: Ribizli
Be kell, hogy valljam, hogy nekem a ribizli az egyik nagy ellenségem, kimondottan nem szeretem az ízét, de már annyi mindenki javasolta a fogyasztását, hogy rávettem magam, és megbarátkoztam vele, így utolólag nem is olyan rossz, egyáltalán nem bántam meg. A feketeribizli levelének magas a flavonoid- és a procianidin-tartalma, a gyümölcs pedig a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. Ebből már lehet következtetni arra, hogy sok-sok pozitív hatása van, többek között segít a fáradékonyság legyőzésében, vérképzésben is erős szerepe van, ezért vérzékenyeknek is ajánlott fogyasztani.
#2: Karalábé
Nagy ellenségem után jöjjön a nagya kedvencem, ez pedig a karalábé. Gyerekkoromban szinte minden nap kimentem a kertbe, felhúztam egyet és megettem, hiszen nagyon jó kis nyári nassolnivaló, mondjuk akkor még csak az íze miatt ettem, mit sem sejtve megannyi pozitív hatásáról. Az egyik leggyakrabban kiemelt hatása a sok közül, hogy segít megelőzni a rák kialakulását, a benne található izotiocianátok a vastagbél- valamint végbélrák ellen hatásosak, az indolok pedig emlőrák ellen. De nemcsak ezért éri meg karlábét fogyasztani, hanem magas rosttartalma miatt is, ami megakadályozza a székrekedést, magas káliumtartalma miatt is, ami szabályozza a vérnyomást, és nem utolsó sorban magas C-vitamin tartalma miatt is.
#3: Padlizsán
Az utóbbi időben ez a mediterrán zöldség nagyon felkapottá vált, ami nem is baj, hiszen megannyi jótékony hatása van, ami miatt érdemes fogyasztani. Magas a rostartalma, telis-tele van hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal. Sőt a padlizsánban található egyik legfontosabb hatóanyag, a nazunin nevű vegyület, ami egy nagyon erős antioxidáns, mely megvédi a sejtmembránokat a károsodástól. Ha magas a koleszterinszinted akkor is ajánlott fogyasztani, hiszen arra is nagyon jó hatással van, ráadásul a mediterrán konyhában nagyon sok szuper receptet lehet találni hozzá, itt meg is mutatjuk az egyik legjobbat!
#4: Szilva
Én alig várom már, hogy érjen a szilva, és végre lehessen csemegézni a fáról, de addig is elmondom miért nagyon jó dolog szilvát enni, persze csak mértékkel! A szilva kiváló C-vitaminforrás, valamint igen hatékony antioxidáns olyan antioxidánsok találhatók meg benne, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul, mindezek mellett pedig magnézium, kálium, vas és fluorid tartalma is magas. Ez a sok minden pedig azért jó, mert segítenek az emésztésben, segítenek a gyulladások, valamint a rák elleni harcban, jótékonyan hatnak a látásra és a bőrre is, szabályozzák a vérnyomást, és még az öregedést is lelassítják.
#5: Lilakáposzta
Végezetül pedig egyik nagy kedvencünk a lilakáposzta, aminek pozitív hatásai leginkább köztudottak az itt felsorolt lila ételek közül véleményem szerint, legalábbis én erről hallottam a legtöbbet. Kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, C- vitamin tartalma is magas. Segít a rák megelőzésében, erre még tudományos bizonyíték is van, továbbá erősíti az immunrendszert, segíti a máj méregtelenítését, hatékony orvosság emésztőrendszeri problémákra, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mindezek miatt pedig igazán megéri fogyasztani!