Ha a melegebb hónapokban összegyűlik a család, nem hiányozhat egy isteni, bográcsban főtt gulyás. Bár valamivel több idő így elkészíteni, egyértelműen megéri, erről a családi receptről soha nem tudnék lemondani!
Gulyás bográcsban családi recept alapján
A gulyás nem bonyolult étel, de nincs is annál jobb érzés, mint amikor az egész család egy asztalnál ülve kanalazza az isteni, bográcsban főtt gulyást, miközben friss kenyeret ropogtat. A melegebb hónapokban nem is tudnék jobb programot elképzelni egy családi összejövetelnél, ahol kicsik és nagyok együtt főznek!
A bográcsban főtt gulyás hozzávalói:
- 1 kg marha comb
- 5 ek zsír (mi sertészsírt szoktunk használni)
- 3 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 5 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 5-6 szem közepes burgonya
- 3 db paradicsom
- 2 db paprika
- 1 dl vörösbor
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 2 ek fűszerpaprika
- 2 db babérlevél
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- 1 liter víz
A bográcsos gulyás elkészítése
Felapíratjuk a hagymát, fokhagymát, megpuckoljuk és kockákra vágjuk a zöldségeket. A zsírban üvegesre priítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát és a fokhagymát, így pörkölt alapot készítve.
Lehúzzuk a bográcsot a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával, majd rátesszük a kockára vágott húst. Amikor picit megpirult a hús, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, majd ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, babérlevéllel és köménnyel.
Amikor félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a zöldségeket is a burgonya kivéltelével, ha szükséges, pótoljuk a vizet.
Amikor a hús már puhult, hozzátesszük a burgonyát is. Készre főzzük, az utolsó 5 percben hozzáadjuk a vörösbort és megszórjuk petrezselyemmel. Jó étvágyat hozzá!