A mákosguba egy hagyományos magyar desszert, legtöbben karácsonykor szoktuk csinálni. Régi időkben szerencsehozó édességként tartották számon a mák miatt, ami a gazdaságot szimbolizálja, mely az újesztendőben fog várni ránk. Napjainkban leginkább egy egyszerű és finom receptként tekintünk rá, és örülünk neki, hogy a szikkadt kifliket el tudjuk benne használni. Most mutatunk a mákosgubának egy nagyon látványos változatát, torta formában!
24-26 cm a tortaforma átmérője
Hozzávalók
Alap
• 7 db kifli
• 6 dl tej
• 200 g darált mák
• 2 tojássárgája
• 180 g kristálycukor
• 1 citrom héja
Krém
• 5 dl tej
• 3 tojássárgája
• 150 g cukor
• 40 g kukoricakeményítő
• Vanília kivonat/ cukor
• 2 dl habtejszín
• 8 g zselatin (+40 g víz)
Hab
• 100 g tojásfehérje
• 200 g cukor
Sütés: 170 fokon kb. 35 perc.
Az elkészítését itt tudjátok megtekinteni:
Forrás: Bebepiskóta