Ezt a mézes, fűszeres karácsonyi keksz azonnal eszünkbe juttatja a gyerekkorunkat! Istenien finom, egy szép kis dobozban, szalaggal átkötve pedig csodás kis ajándék tud lenni, főleg, ha mellé adjuk egy üvegben ezt a szuper karácsonyi fűszeres sós karamellát is!
Mézes mesekeksz
Hozzávalók:
▪️100 g puha vaj
▪️60 g porrá őrölt barnacukor
▪️50 g méz
▪️1 tojássargája
▪️180 g liszt
▪️30 g mandulaliszt
▪️csipet só
▪️1 citrom és 1 narancs héja
Fűszerkeverékbe:
▪️fahéj
▪️szerecsendió
▪️gyömbér
▪️kardamom
▪️vanília
Először elkészítem a fűszerkeveréket a fent említett fűszerekből ízlés szerint. Összemérem a lisztet, a mandulalisztet, a sót és hozzáadom a fűszerkeveréket is, majd leszitálom. Ezután hozzáadom a citrom és a narancshéjat.
A puha vajat elkezdem habosítani a porrá őrölt barnacukorral és a mézzel, majd hozzáadom a tojássárgáját is. Végül a száraz hozzávalókat is hozzáadom a tésztához. Lefóliázom és hűtőbe helyezem. Kis pihentetés után kinyújtom, majd a kekszmintázóval átmegyek a felületén, óvatos, de határozott mozdulatokkal. Kiszaggatom és 180 °C-os sütőben kb. 8 perc alatt készre sütöm. Érdemes 6-7 perc után ránézni, mert könnyen túlbarnul.
Karácsonyi fűszeres sós karamell
Hozzávalók:
▪️300 g cukor
▪️200 g habtejszín
▪️70 g vaj
▪️só
▪️vanília, fahéj, szegfűszeg
A cukrot közepes lángon elkezdem karamellizálni, és a tejszínt is elkezdem melegíteni, amit vaníliával, fahéjjal, és szegfűszeggel ízesítettem. Mikor a cukor kellőképpen karamellizálódott, leveszem a tűzről és hozzáadom a forró tejszín első felét, és jól elkeverem. Visszateszem a tűzre és egyneműsítem, majd jöhet a tejszín másik fele is. Mikor ezzel is homogenizálódott, hozzáadom a vajat és a sót is.
Hűlés közben még sokat fog sűrűsödni. Hűtőben tárolva akár hetekig eláll!
Forrás: Cake by Angi