Az étkezések során elmaradhatatlan a finom desszert. Az aprósütemények sorából a mézes puszedli sem hiányozhat, ami isteni ízével megkoronázza az étkezéseket. Most egy szuper könnyű receptnek köszönhetően ínycsiklandozó, omlós mézes puszedlit készíthetsz. Biztosan imádni fogja az egész család!
Neked melyik a kedvenc karácsonyi édességed?
Mézes puszedli, amit nem lehet nem imádni
Sokunknál a mézes puszedli kötelező résztvevője az édességeknek. Nem lehet megunni, ráadásul bármikor jól esik egy-két darab. Az elkészítése nem mindig egyszerű, hiszen könnyen megkeményedhet, és emiatt hamar kiszáradhat. Ez a tökéletes puszedli azonban nagyon egyszerűen összedobható, garantáltan puha és omlós, és nagy adag is készíthető belőle, emellett pedig nagyon olcsó is.
Ettől lesz tökéletes a mézes puszedli
A mézes puszedli akkor igazán jó, ha nem szárad ki néhány nap után. Ajándék mellé is kiváló meglepetésként, és akkor is jó, ha van otthon, ha vendégek érkeznek hozzánk. Ebből a mézes puszedliből útravalóként is adhatunk szeretteinknek, biztosan nem tudnak majd ellenállni neki!
A tökéletes mézes puszedli hozzávalói
- 40 dkg liszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 2 db közepes méretű tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 tk mézes süteményhez való fűszerkeverék, de helyettesíthető fehéj, szegfűszeg és gyömbér keverékével
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 narancs reszelt héja
- 15 dkg méz
- 3 ek tejföl
- 1 csipet só
- ízlés szerint kakaópor
A mázhoz csupán két dologra van szükséged, a díszítésnek pedig csak a képzeleted szabhat határt:
- 3 db tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
Így készítsd el a legfinomabb mézes puszedlit
- A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mézet. Minden száraz hozzávalót összekeverünk, majd a tojások, a tojássárgája és a tejföl hozzáadása után a méz és vaj elegyét is hozzáöntjük, a narancs héját belereszeljük. Ha úgy szeretjük, ekkor szórhatunk bele 2-3 evőkanál kakaót is, de ez nem szükségszerű. Ezután nincs más dolgunk, mint összegyúrni a tésztát.
- Diónyi golyókat formázunk a ragacsos masszából, majd azokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe egymástól kissé távol elhelyezzük.
- A puszedlik 180 fokon 8-10 perc alatt elkészülnek.
- Amíg a puszedlik hűlnek elkészítjük a mázat. Ehhez a tojásfehérjéket és a porcukrot kemény habbá verjük. Aki a krémesebb állagú mázzal szeret dolgozni, annak elég a hozzávalókat egy villa segítségével összekeverni.
- A kihűlt puszedliket a masszába forgatjuk, a tetejét tetszét szerint díszítjük.
Amint a máz megkeményedik a puszedlin, máris fogyasztható. Érdemes a kis süteményeket egy dobozba tenni, így azok sokáig megőrzik puhaságukat, és az ünnepi időszak ellenállhatatlan finomságai lesznek!