notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A legjobb mézeskalács recept - díszítési ötletekkel

hirdetes

A legjobb mézeskalács recept - díszítési ötletekkel

CsN

Szeretnél finom mézeskalácsot készíteni családodnak, akár evésre, akár mézeskalács házikónak? Rengeteg próbálkozás után sikerült megtalálnom a tökéletes receptet! Készítsétek el ti is, és díszítsétek különleges mintákkal a finomságot!

A legjobb mézeskalács recept - díszítési ötletekkel

Amire szükséged lesz egy jóóó nagy adaghoz, hogy házikót is építhess belőle :)

  • 2 kg finomliszt
  • 1 kiskanál só
  • 70 dkg méz
  • 2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 6 tojás
  • 6 ek margarin
  • 6 dkg fahéj
  • 60 dkg porcukor
  • 2 dkg őrölt szegfűszeg
A legjobb mézeskalács recept - díszítési ötletekkel

Így készítsd:

A száraz alapanyagokat öntsd egybe, és szitáld át alaposan, hogy ne legyenek benne csomók. Keverd el alaposan őket.

Üsd bele a tojásokat, és add hozzá a margarint (ezt célszerű előtte szobahőmérsékleten tárolni, hogy ne legyen túl kemény). Dolgozd el alaposan a tésztát. Ne ijedj meg, itt még morzsálódós lesz a dolog, nem áll össze rendesen.

 

A mézet forró víz gőzében kicsit langyosítsd fel, hogy folyósabb legyen, majd öntsd hozzá a keverékhez. Kezd el összedolgozni a tésztát: ha nagyon ragacsosnak ítéled, pici liszttel kezelheted a problémát, de ügyelj rá, hogy a tészta később a pihentetés során kicsit megkeményedik majd, ezért most lágyabbnak kell lennie. Ha túl keményre sikerül, margarin hozzáadásával javíthatod.

Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni egy éjszakát.

 

Pihentetés után gyúrd össze újra, így eltűnnek majd az apró repedések a tészta tetejéről, és tökéletes állagú tésztát kell, hogy kapj.

 

hirdetes
A legjobb mézeskalács recept - díszítési ötletekkel

Formázás, szaggatás

Ha elkészült a tészta, jöhet a móka! :)

 

Egyszerre csak kisebb adagokkal dolgozz: nyújtsd ki a tésztát, és szaggass belőle olyan formákat, amilyet csak szeretnél, és már jöhet is a sütés. Forró sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben süsd a kalácsokat, és hagyj köztük elegendő távolságot, különben összenőnek majd a sütés során.

Süsd arany barnára, de nagyon ügyelj rá, nehogy megégjen. A sütési idő a hőfoktól és a tészta vastagságától is függ.

 

Ahogy kivetted a sütőből hagyd pár percig hűlni, hiszen sütés után közvetlenül a tészta még nagyon puha, és eltörhet, megrepedhet. Ne aggódj, ez később szépen megkeményedik majd, és teljesen díszíthető formákat fogsz kapni!

A legjobb mézeskalács recept - díszítési ötletekkel

Díszítés

A cukormáz:

A leggyakoribb díszítési módszer az otthon is egyszerűen elkészíthető cukormáz. Ehhez egy tálba tegyél tojásfehérjét, és szórj hozzá annyi porcukrot, amivel elkeverve még éppen kenhető, de hófehér masszát kapsz.

 

A díszítéshez vehetsz direkt erre a célra kialakított zacskót is, vagy a masszát egy uzsonnás zacskóba töltheted, aminek a csücskét kivágod. Vigyázz, ne vágj le nagyobb darabot! Ha esetleg kiszakad a zacskó, a masszát átteheted másikba, így nincs miért aggódnod.

hirdetes

 

A zacskó végét csavard össze, és már kezdheted is a díszítést! Ezt a masszát azonban csak hideg tésztára kend, különben megolvad és elfolyik majd a rajzolt minta. A cukormázat ételszínezékkel színezheted is.

 

 

Cukorgyöngyök

Nagyon dekoratív és könnyű módja a díszítésnek, ha boltban kapható cukorgyöngyöket használsz. Kiváló választás, ha karácsonyfadísznek szánod a mézeskalácsot, vagy mézeskalács házikót tervezel. Megenni azonban nem a legfinomabb, de ez már ízlés kérdése.

 

Magok

Egy két mogyoró vagy dió is nagyon jól mutat majd a mézeskalács formákon, és nem utolsó sorban ezek nagyon finomak is. Ezt akár már sütés előtt is ráhelyezheted a formákra – sütés után pedig cukormázzal tudod rögzíteni őket.

A legjobb mézeskalács recept - díszítési ötletekkel

Mézeskalács házikó

Ha szeretnél mézeskalács házikót készíteni, nem kell mást tenned, mint hogy a mézeskalácsot már előre olyan formákban sütöd ki, amely megfelel a házikó felépítésének. Ha elkészült és kihűlt, karamellizált cukorral tudod összeragasztani őket, és a fentebb leírt módokon díszítheted.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Enteriőr

Az enteriőr jelentése: építmények belső tere, helyisége és annak berendezései.... Tovább

Nagytakarítás

Tavasszal és ősszel szoktunk nagytakarítást végezni otthonunkban, amikor nem csak az... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY