A legtöbb ember el sem tudná képzelni a karácsonyt az ínycsiklandó krémlikőrök nélkül. Ezek az alkoholos italok szinte bármelyik boltban beszerezhetők az ünnepek tájékán, de belegondoltál már, hogy saját magad készítsd el konyhádban? A boltban kapható termékek házi készítésű alternatívái általában sokkal gazdaságosabbak, mint amiket az ember készen vesz le a polcról, ráadásul ízük is könnyedén szabályozható. Mi több, egy saját készítésű krémlikőr nagyszerű karácsonyi ajándék is lehet! Lássuk, hogy mi kell hozzá, és hogyan készül!
Hozzávalók:
• 75 g világos Muscovado cukor
• 30 g friss gyömbér, meghámozga és apróra szeletelve
• 3 fahéjrúd
• 200 ml víz
• 350 ml whisky vagy vodka
• 400 g sűrített tej
• 300 ml 20%-os tejszín
• Egy csipet só
Elkészítés:
1. Fogj egy kisméretű serpenyőt (aminek fedele is van), és helyezd alacsony lángra. Öntsd bele a cukrot és 200 ml vizet és folyamatosan kevergesd, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ez után add hozzá a fahéjat és a gyömbért, majd állítsd magasabb hőfokra és forrald fel a keveréket.
3. Vedd le a serpenyőt a tűzről és keverd bele a vodkát vagy whiskyt. Ez után helyezd vissza rá a fedelét. Tedd félre a serpenyőt, és hagyd, hogy szobahőmérsékleten „pácolódjon” a tartalma legalább 6 órán keresztül (a legjobb, ha egész éjszakára így hagyod).
4. Öntsd ki a sűrített tejet egy nagy kancsóba, majd fokozatosan keverd bele a tejszínt, amíg puha, krémes állagúvá nem válik a keverék. Egy aprószemű szűrőn keresztül szűrd bele az alkoholt a krémes keverékbe. A szűrőben maradó fűszerekre és egyéb maradékokra már nem lesz szükség. Végül egy nagy csipetnyi sót is adj hozzá, és keverd össze alaposan a kancsó tartalmát.
5. A kész mézeskalácsos krémlikőrt öntsd át sterilizált üvegekbe (szükség szerint használj egy tiszta tölcsért), majd hűtsd le jól, mielőtt fogyasztanád.
A kész krémlikőrt legfeljebb egy hónapig tárold hűtőben. A fogyasztás előtt rázd fel alaposan, hogy a hozzávalók újra összekeveredjenek, mert a krém idővel különválik a keveréktől és az üveg tetejére emelkedik.