A mikrohullámú sütőben több baktérium, ételmaradék is felhalmozódhat, így fontos alaposan megtisztítani, fertőtleníteni. De hogyan csináld? Segítünk!
A mikrohullámú sütőt szinte nap, mint nap használjuk. Abban melegítjük reggel a tejet a kávéhoz, a vizet a teához, az ebédet, a vacsorát, a reggelit, vagyis lényegében bármit, ami étel vagy ital. A mikro használata közben az ételek és italokban lévő vízmolekulákat rezgésbe hozza és ezáltal lesznek azok melegek. A folyamat közben sokszor előfordulhat, hogy túlmelegszik az adott étel vagy ital, így sok esetben szétrobbannak, amellyel a mikroban sok szennyeződés keletkezik. Sokszor csak egy papírtörlővel kitöröljük a kifolyt ételt vagy italt, ez azonban nem elég ahhoz, hogy tisztán tartsuk.
A mikrohullámú sütőt a szakértők szerint ahhoz, hogy valóban kórokóztól mentesen tartsuk otthonunkban, mindennap ki kellene takarítanunk. Hiszen gondoljunk csak bele: a melegítés következtében a bennhagyott ételmaradékok megromolhatnak, így az új étel melegíteskor ezek belekerülhetnek abba, amit aktuálisan elfogyasztunk, tehát akár meg is betegedhetünk tőle. Ezt Te sem szeretnéd, ugye? Akkor jobb, ha sokkal jobban ügyelsz ezentúl a mikro fertőtlenítésére.
A legegyszerűbb fertőtlenítő módszer: Citromlé
Ha nagyon gyorsan szeretnéd kitisztítani a mikrót, vagy a napi egyszeri tisztítást végeznéd el, egy igazán könnyű praktikát mutatunk. Citrommal a citrom levével az egyik legegyszerűbb a mikro fertőtlenítése. Nincs más dolgod, mint egy kevés vízbe (körülbelül fél bögre) belefacsarni egy egész citrom levét. Ha ez megvan, egyszerűen csak rakd be a mikroba és indítsd el öt percre. A citrom gőze segít a mikro belsejét fertőtleníteni, illetve fellazítja a bent ragadt ételmaradékokat, baktériumokat. Amint lejárt az idő, vedd ki a bögrét a mikroból és egy papírtörlővel vagy nedves törlőkendővel töröld át a mikro belsejét. Ne felejtsd el kivenni a forgó üvegtálcát sem, és azt is áttörölni, hiszen az alatt is biztosan lesznek ételmaradékok.
Az ecet, ami mindenre megoldás
Az ecetről már sok jó dolgot olvashattunk, mint például remek folttisztító, fertőtlenítő, szagtalanító hatású. Nem hiába az egyik legkedveltebb otthoni tisztítószer a lakásban. Természetesen a mikro takarítására is kiváló lesz, hasonlóképpen a citromhoz. Az ecetet is úgy használjuk, ahogyan a citromot: egy evőkanállal rakjunk egy fél bögre vízbe, majd öt percig indítsuk el a készüléket a lehető legmagasabb fokozatra kapcsolva. Az idő lejártával csak egyszerűen töröljük át a fellazult étel- és italmaradékokat a mikro belsejéből egy nedvestörlődkendő vagy papírtörlő segítségével. Ha még erősebb hatást szeretnénk elérni, az ecethez belefacsarhatjuk egy citrom levét is, így fertőtlenítünk, szagtalanítuk és egyszerűen eltávolíthatjuk a lerakódott szennyeződéseket.
Szódabikarbóna a tökéletes tisztasághoz
A szódabikarbóna is rendkívül sokrétűen használható konyhai szer, amit ruhák, textilek, padló, lefolyótisztításnál is alkalmazhatunk. A szódabikarbóna segítségével súrolhatjuk ki legkönnyebben a mikroba ragadt étel és italmaradékokat. A legtöbb mikroban makacs zsírfoltok is megmaradnak, aminek eltávolítására a szódabikarbóna tökéletes segítség lesz. A szódabikarbóna használatához nincs más dolgunk, mint, hogy egy kis vízzel kikeverjük. Egy evőkanál vizet, két evőkanál szódabikarbónával keverjünk el, majd a mikro belsejét töröljük át vele. Ezután hagyjuk hatni egy pár percig a keveréket, majd súroljuk át vele a belső felületeket.
Ess neki még most a mikro takarításának, hogy minél több esélyed legyen elkerülni az esetleges megbetegedéseket!