A burgonya chips a világ egyik legnépszerűbb snackje. Ezek a sós finomságok valóban mennyei csemegék, amik néha okozhatnak bűntudatot, a magas zsír és szénhidráttartalmuk miatt. Szóval arra gondoltam, miért ne változtathatnánk ezen, és eltávolítanánk egy kicsit a bűntudatból? Saját magunk készítjük el mikrohullámú burgonya chipsünket! Igen, jól olvastad. Ezek a burgonya chipsek gyönyörűen ropogósak, mint a boltban vásároltak, kivéve, hogy a miénk csak természetes összetevőt tartalmaz.
A mikrós chips önmagában is isteni, de fűszerezhetjük kedvünkre
Az évek során kipróbáltam néhány különböző burgonyát és gyökérzöldséget ezzel a technikával, és úgy tűnik, hogy mindegyik egységesen jól működik. Az áztatás és a hideg vízben való öblítés segít eltávolítani a keményítőt róluk és elősegíti, hogy gyorsabban ropogósak legyenek a mikrohullámú sütőben.
Ezek a chipsek önmagukban is meglepően jók, de különféle fűszerek is jól illenek hozzájuk. Szeretem megszórni néhány csipet tengeri sóval a tetejét, mielőtt a mikrohullámú sütőbe kerül. Kis szórás chilipor vagy szárított kapor is szórakoztató változást hoz a megszokotthoz képest.
Ha gazdagabb ízt szeretnél, kend meg a burgonyaszeleteket olívaolajjal, mielőtt a mikrohullámú sütőbe tennéd, és mielőtt bármilyen fűszert hozzáadnál.
Bár ez egy egyszerű technika egy ropogós, alacsony zsírtartalmú finomság elkészítéséhez, nem a leggyorsabb. Egy burgonyából 4-5 adag készül, és minden adag körülbelül hat percig tart. Ez a snack minden bizonnyal akkor állja meg a helyét, amikor valami ropogósra és könnyűre vágysz.
HOZZÁVALÓK
• 1 vagy több burgonya vagy más gyökérzöldség, tisztára mosva
• Só és egyéb fűszerek (opcionális)
• Olívaolaj (opcionális)
FELSZERELÉS
• Szeletelő
• Tál hideg víz
• Mikrohullámú sütőben használható tányér
• Papírtörlő
UTASÍTÁS
1. Vékonyra szeleteljük a burgonyát: Vágjuk félbe a burgonyát. Szeleteljük fel az egyik felét egy szeletelőn, úgy, hogy vékony, chips szerű méretet kapjunk. A szeleteket azonnal hideg vízbe tesszük. Ismételd meg a burgonya másik felével és minden más burgonyával, amelyet elkészítesz.
3. Szárítsd meg a szeleteket: Szárítsd meg a szeleteket papírtörlővel.
4. Fűszerezzük a szeleteket: Rendezzünk annyi szeletet, amennyi elfér egyetlen rétegben egy tányéron néhány papírtörlő segítségével. Ügyelj arra, hogy a szeletek ne érintkezzenek egymással, különben összetapadnak. Ízlés szerint megszórjuk sóval vagy más fűszerekkel. A gazdagabb ízű chips érdekében először kend meg a szeleteket olívaolajjal.
5. A szeleteket mikrohullámú sütőben sütjük: Mikróval sütjük a szeleteket 100%-kos teljesítménnyel 3 percig. Fordítsd meg őket, és tedd mikrohullámú sütőbe 50%-kos teljesítménnyel további 3 percig. Távolíts el minden ropogós és barnulni kezdő szeletet. Folytasd a maradék chipsek sütését 50%-kos teljesítménnyel 1 perces időközönként, amíg ropogós és aranybarna nem lesz.
6. Ismételd meg a maradék adagokkal: Tedd át a főtt chipseket egy tálba, és ismételd meg a mikrohullámú sütést a maradék burgonyaszeletekkel.
MEGJEGYZÉS
Tárolás: A chips néhány napig ropogós marad, ha légmentesen záródó dobozban vagy cipzáras tasakban tároljuk. A nyers szeleteket előre is elkészítheted, hideg vízben tárolhatod a hűtőszekrényben, és tetszés szerint kisütheted őket.