A brownie, Amerika egyik kedvenc édessége, maga a sütemény is az Egyesült Államokban született. Annak ellenére, hogy a brownie egy viszonylag új süteménynek számít – a recept először a 20. század elején jelent meg nyomtatásban – elsöprő sikert arat világszerte. Könnyen belátható, hogy a brownie a nevét a sötétbarna színéről kapta: most hoztunk nektek egy elronthatatlan (az összes brownie az) mogyorós-málnás brownie receptet, amit imádni fogtok!
A brownie eredete
Számos legenda kering a brownie eredetéről. A legendát többféleképpen mesélik: egy séf tévedésből olvasztott csokoládét adott egy adag kekszhez...egy szakács süteményt készített, de nem volt elég lisztje. A kedvenc mítoszunk egy Maine állambeli Bangorban élő háziasszonyról mesél, aki csokitortát készített, de elfelejtette hozzáadni a sütőport. Amikor a tortája nem sült meg rendesen, ahelyett, hogy kidobta volna, a lapos darabokat felvágta és így tálalta.
Amerika egyik leghíresebb szakácskönyvírója, Fannie Merritt Farmer 1906-ban kiadta az első csokis brownie-receptet. A tényleges „feltaláló” valószínűleg soha nem lesz ismert, de a következőket tudjuk: A Larousse Gastronomique , amelyet sokan a legfőbb főzési referenciának tekintenek, kijelenti, hogy a brownie receptje először az 1896-os The Boston Cooking-School Cook Book- ban jelent meg , amelyet Fannie Merritt Farmer írt. Valamikor diót is hozzáadtak a tésztához, vagy a tetejére szórták.
Mitől jó egy brownie?
Egy jó brownie-receptben a tésztába bele kell olvasztani a csokoládét. Ha egy receptben csak kakaópor van, de olvasztott csokoládé nincs, keress tovább. A kakaóvaj nélkül nem lesz olyan ragacsos, telt ízű.
Egy jó brownie recepthez vaj kell. Igazi vaj. Nos, ne sértsük meg a vegánokat, mert én is szeretem a vegán sütést. De a vaj valóban megváltoztatja a brownie ízét. Eltekintek attól a recepttől, amely minden olajat, margarint, vagy akár almaszószt vagy joghurtot használ. Ez egy édes sütemény; nem az a célja, hogy egészséges legyen.
Az apró érintések számítanak. A legtöbb brownie receptet javítani lehet egy kis vanília kivonattal, néhány instant kávé granulátummal és egy csipet sóval. Még ha a recept egyiket sem követeli meg, ne félj hozzáadni őket, fokozzák az ízét.
A csokoládé/vaj minősége számít. Az egyik legegyszerűbb dolog, amit tehetünk, hogy feldobjuk a brownie receptjeit, ha igazán jó csokoládét használunk. Használj jó minőségű étcsokoládét, és 80% zsírtartalmú vajat.
Mogyorós-málnás brownie recept
Hozzávalók:
▪️200 g étcsokoládé
▪️140 g vaj (82%)
▪️180 g cukor
▪️3 tojás
▪️30 g liszt
▪️30 g kakaópor
▪️30 g darált mogyoró /ha ezt kihagyod, akkor +30 g liszt/
▪️csipet só
▪️fagyasztott málna
▪️mogyorós csoki
Az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett összeolvasztom. Ezután hozzáadom a cukrot, elkeverem, majd az egész tojásokat is belekeverem. A száraz hozzávalókat egybe mérem, és hozzászitálom a csokis alaphoz. Egy kisebb méretű (18*24) tepsibe öntöm, majd elegyengetem. Megszórom a tetejét fagyasztott málnával és egészmogyorós csokival (itt csak a képzelet szab határt).
160 °C-on ~ 22 perc alatt készre sütöm, majd hagyom teljesen kihűlni, és csak ezután szeletelem fel. Nagyon szaftos és nagyon csokis.
Recept forrás: Cake by Angi