Muffint, vagy cupcake-et készíteni pofonegyszerű és mégis roppantmód látványos és finom végeredménnyel kecsegtet. Nem véletlenül ismerik és kedvelik világszerte számtalan változatban és jelenik meg a szupermarketek polcaitól kezdve a legmenőbb kávézók hűtőpultjaiig mindenhol.
Mostani cikkünkben egy akár tíz perc alatt elkészíthető muffin alapreceptet szeretnénk Nektek bemutatni, majd némi inspirációt nyújtani ahhoz, hogy milyen ízváltozatokban érdemes elkészíteni.
Egy pofonegyszerű muffin alaprecept
Hozzávalók
- 30 dkg liszt (nyugodtan lehet teljes kiőrlésű is)
- 30 dkg cukor*
- 20 dkg margarin (olvasztva is tökéletes)
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 dl tej
*Igen, ez borzalmasan sok cukor, nyugodtan lehet hozzá kevesebbet adni, vagy édesítővel, mézzel helyettesíteni, de ennyi cukorral minden finom és ennyi csalás néha belefér.
Elkészítés
- Elsőként keverjük össze a cukrot, a tojásokat, a margarint és a vaníliás cukrot!
- Adjuk hozzá a masszához a tejet!
- A lisztet és a sütőport együtt szitáljuk a masszához és közben folyamatosan keverjük!
- Öntsük formába a tésztát és 180 fokon 15-20 perc alatt süssük készre!
Ugye, hogy pofonegyszerű?!
(A recept körülbelül 12 darab muffin elkészítéséhez elegendő)
Ízinspiráció a legfinomabb muffinokhoz
Csokis-kókuszos muffin
Ha ilyen muffint készítünk, akkor a liszt egy részét érdemes helyettesítenünk kakaóval és kókuszreszelékkel, vagy plusz folyadékot hozzáadnunk, hogy megőrizzük a tészta megfelelő állagát.
Almás-mézes-zabos mentes csoda
Ebben a muffinban a cukrot értelemszerűen mézzel helyettesítjük, illetve a liszt felét vagy harmadát helyettesíthetjük zabpehellyel és az egyik tojást reszelt fahéjas almával. Sima vaníliás cukor helyett adhatunk hozzá bourbon-vaníliát, ami igazán különleges és finom ízt ad neki.
Túrós-ribizlis finomság
Nos, ez tényleg nem más, mint, hogy extra túrót és ribizlit kavarunk az alaprecept szerint készített tésztába. Bármennyire is nem kedvencünk a ribizli, mint gyümölcs, a süteménynek kitűnő összetevője lesz, ugyanis a túróval nagyon kellemes ízvilágot képeznek, ráadásul a ribizli savasságából is kevesebbet érzékelünk sült állapotában.
Az örök klasszikus chocolate chip muffin
Adj csokidarabokat az alaprecepthez és megvan az a süti, ami szinte az összes mesének és amerikai filmnek ikonikus darabja – a csokis keksz mellett, persze.
Mi a különbség a cupcake és a muffin között?
Nos, igazából nem sok, csak egy halom cukor és hab. Nagyon sok hab. A cupcake ugyanis az a muffin, aminek a tetején egy kész kis torony van cukorhabból és még annál is édesebb cukorszóratok.