Hogyan készítsd el ezt a finomságot?
Elkészítéséhez mindössze 5 hozzávalóra lesz szükséged: 12 dkg zabpehelyre, 10 dkg saláta-magkeverékre, két evőkanál mézre, 6 dkg lenmagra, valamint ízesítés szerint 15 dkg aszalt gyümölcsre.
Először válassz ki egy száraz serpenyőt, majd öntsd bele a magkeveréket – a tökmagot, fenyőmagot, napraforgóbeleket, majd takaréklángon egy kevés olaj társaságában pirítsd őket meg. Vegyél elő egy másik tálkát, amibe öntsd bele a mézet, kissé melegítsd is meg, hogy folyósabb legyen.
Ahogy a magok megpirultak, késsel vagy egy aprítógép segítségével amennyiben szeretnéd vágd azokat kisebbre, majd add hozzájuk a zabpelyhet, a lenmagot, valamint az aszalt gyümölcsöket.
Keverd át jól a hozzávalókat, majd, ha ez megtörtént, akkor csurgasd a keverékhez a mézet, majd dolgozd össze jól ismét a müzliszelet alapját.
Ezután bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd halmozd bele a masszát, egyengesd el azt szépen. Megközelítőleg 20 perc alatt 175-180 fokon süsd készre.
Várd meg míg kihűl, majd csomagold be fóliával, tartsd száraz helyen így hosszasan képes lesz majd frissen maradni.
Mit érdemes még tudni a házi müzliszeletről?
Ez a házi finomság képes nagymértékben támogatni a fogyást. Nem véletlen tehát, hogy a zabpehely az egyik fő alapanyaga, ami tökéletes a legtöbb diétához – ennek magas rosttartalma elősegíti a tartalmas étkezéseket, illetve hosszabb távon elűzi az éhségérzetet, csillapíthatja az édesség utáni sóvárgásod.
Mindemellett, ez a müzliszelet alacsony kalóriás étrenddel, valamint a megfelelő mennyiségű mozgással megfűszerezve tökéletesen fogyókúraképes – arról nem is beszélve, hogy értékes tápanyagokkal látja majd el szervezetedet.
Kiváló forrása a B1-, B2-, B3-, B6-vitaminoknak, mindemellett pedig E-, K-vitamint, cinket, kalciumot, valamint magnéziumot is nagyobb mértékben tartalmaz. Vasban is gazdagnak mondható, fehérjék szempontjából pedig 100 grammja 18 gramm fehérjét tudhat magáénak.
Te szereted a müzliszeletet?