Ki ne szeretné a palacsintát? Minden nemzetnek megvan a saját maga változata, mi magyarok imádjuk lekvárosan, kakaósan vagy túrósan töltve, a tésztát pedig szigorúan vékonyan sütve. A mai, február 21-én ünneplendő Nemzetközi Palacsinta nap jegyében megmutatjuk nektek a mi három kedvenc palacsinta receptünket, készítsétek el legalább az egyiket!
A Nemzetközi Palacsinta Nap története
Ez a tésztából készült édesség több mint 30 000 éves múltra tekint vissza. Valójában ez lehet a történelem legrégebbi reggelire fogyasztott étele, amely egészen a kőkorszakig nyúlik vissza, és még Otzi, a jégember gyomrában is megtalálhatóak voltak ehhez hasonló ételek, akinek maradványait 5300 évesre becsülik.
A 'palacsinta' szó először a 15. században jelent meg angolul, azonban az ókori görögök és rómaiak az Alita Dolciát vagy "egy másik édességet" készítettek búzalisztből, olívaolajból, mézből és aludttejből. Görög költők, Cratinus és Magnes írnak róluk költészetükben, Shakespeare pedig híres színműveiben említi őket. Az angol reneszánsz idején a palacsintákat fűszerekkel, rózsavízzel, sherryvel és almával ízesítették. Ez a fajta sütési mód, amikor a tésztát serpenyőre öntik és megsütik, a világ szinte minden kultúrájában elterjedt.
Az Egyesült Királyságban i.sz. 1100 óta ünneplik a húshagyó keddet, ami a hamvazószerda előtti nap. Ezt a nagy népszerűségnek örvendő ünnepet a gyóntatásban való részvétel, a nagyböjti áldozat véglegesítése, valamint a palacsinta és egyéb édességek elfogyasztása öleli körül.
Könnyed tésztás palacsinta recept
Hozzávalók
•500g liszt •500g langyos tej •500ml savas víz •100g olaj •1db tojás •1cs. vaníliás cukor •1ek. cukor •csipet só •1tk. szódabikarbóna
A hozzávalókat egyneműre keverjük, én ezt turmixban vagy botmixerrel csinálom. Pihentetni nem kell, felmelegített serpenyőbe 1 merőkanálnyit elterítünk, és mindkét oldalát megsütjük. Kész is!
◾️Tipp:
•a vége fele a tésztát egy pici vízzel hígítani szoktam
•ha túlságosan a serpenyő peremére fut a tészta, akkor tud törősebb lenni a széle
•2 perc után a perem elkezd magától elválni, akkor már fordítható
•az egymásra kiszedett palacsintákat lefedem egy másik tányérral 3 percre
Japán felhőpalacsinta recept
Hozzávalók: 5-6 darabhoz
•2 tojás •1ek porcukor •2ek kristálycukor •1ek tej •2ek liszt •1/2 csapott tk. sütőpor
A tojásokat kettéválasztjuk, sárgáját a porcukorra kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tejet, lisztet, sütőport, elkeverjük. Fehérjét elkezdjük habosítani, menetközben hozzáadjuk a kristálycukrot és felverjük. 3 részletben a sárgájás masszához forgatjuk óvatosan. Enyhén olajozott serpenyőt a legalacsonyabb lángon felmelegítjük, 1-2ek kupacot halmozunk, és lefedjük. Pár perc elteltével újabb adagot teszünk rá, kis víz, újra lefedjük. Fordítás, kis víz hogy legyen gőz, újra lefedjük 3-4percre. Kész!
◾️Tipp: •a plusz víz a gőzhöz kell, 1ek elég, hogy ne ázzon el
•fordítás gyorsan történjen
•ha nem alacsony lángon csinálod, hamarabb megsül az alja, minthogy át tudjon főni a többi hab
Amerikai csokis palacsinta
Hozzávalók:
•190g liszt •80g cukor •1cs.sütőpor •1csipet só •280ml tej •45g olvasztott vaj •1tojás •1-2 tojásfehérje •3ek kakaó
+ nutella, csoki
1 ek. nutellát sütőpapírra kikenünk korongnak, és betesszük a fagyasztóba. Palacsintához a száraz hozzávalókat eldolgozzuk, tejjel fokozatosan csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a vajat és a tojást, végén pedig lazítjuk a felvert fehérjével. Enyhén olajos/vajas közepes (nem túl forró) serpenyőbe 2 ek. kupacot halmoztam, ezt lefedtem. Amikor elkezd a buborék látszódni kivesszük a nutellát a fagyasztóból, lehúzzuk a papírról, közepére helyezzük és jöhet a csoki. Ezt kb. 2ek palacsintatésztával lefedjük, fedő alatt hagyjuk kicsit, és aztán megfordítjuk. Ennyi!
Receptek és képek: Suga Paulina