Az eső bizonyára a Te hangulatodat is képes nagyobb mértékben befolyásolni. Hogyha belegondolsz, és szoktál akár meditálni, akár relaxációs zenét hallgatni, az esőnek mindkét oldalon nagy szerepet tulajdonítanak. Nézzük meg tehát a természet egyik legnépszerűbb hangját, az esőét, illetve, hogy miért nyugtatja meg olyan hatékonyan szervezetünket!
A legtöbb ember, amikor kint tartózkodik, és elered az eső, azonnal menedék után kezd kutatni, és valamilyen fedett helyre szalad. Minden bizonnyal ez nem véletlen, hiszen kockázatos lehet nagyobb mértékben elázni, illetve átfázni. Másrészről, az eső mégis pihentetőnek tekinthető? Egyértelműen, ráadásul könnyen ki tudod használni a csapadék által nyújtott stresszlevezetést, akár fedett helyen is, amennyiben nem szeretnél megázni. De, ugyanakkor amennyiben tudod, hogy nem kell félned attól, hogy megfázol, érdemes az esőben is időt tölteni, hiszen rendkívül felemelő érzést nyújthat.
Miért nyugtatja meg szervezetünket, miért pihentető az eső?
Az áprilisi eső nem csak a májusi virágoknak fog jót tenni, hanem sokkal több előnyt is kínálhat. Egyáltalán nem vagy egyedül azzal a gondolattal, hogy az esős napok nyugalommal töltenek el. Az eső rengeteg formában képes a stressz enyhítésére.
Petrichor
A világ egyik legjobb illata az esőshöz köthető. Ez a megfoghatatlan, nehezen körülírható, friss, és kicsit föld szagú illatár, amit akkor érzünk maikor az esőcseppek a földre hullnak, de még esetenként megérkezte előtt, és után is. Érdekes azonban, hogy magának az esővíznek nincs különösebb illata. Akkor mégis mi idézi elő a petrichort?
A petrichor az esőillat tudományos neve, mely két görög kifejezésből származik – a petrosból (kő), valamint az ichorból (istenek vére). Ezt az illatot az ausztrál kutatók fejtették meg, akik megállapították, hogy a petrichor nem a vízből, hanem a földből keletkezik, ahogy az az esőcseppekkel érintkezik.
Tehát a petrichor az eső által kiváltott számos vegyület, valamint kémiai reakció kombinációja, melyhez köthető még magán a vízen kívül a talaj, illetve egy-két baktérium. Ennek az ötvözetét pedig sokan üdítőnek, pezsdítőnek érzik.