Az edények és serpenyők vadonatúj megjelenésének titka az, hogy sose főzzünk benne ételt… Viccet félretéve, valóban van egy zseniális trükk a tisztításukra, ami a TikTokon terjed egy ideje. A TikTok nem csak addig szórakoztatott minket, amíg otthon voltunk a lezárások alatt, hanem ez a rendkívül népszerű platform zseniális konyhai hackelések forrása is. A TikToknak köszönhetően most kaptunk egy leckét az edénysúrolásról, mindenféle zsíroldó nélkül. Mindannyian jártunk már így. Lehet, hogy megfeledkeztél az tűzhelyen rotyogó pörköltről, és egy reménytelenül leégett edény lett a végeredmény, amit semmiféle áztatás vagy súrolás után sem lett újra tiszta. Akkor mi a titok?
Szárítólapok a leégett edények ellen
Egy közel egymillió követővel rendelkező tipp- és hack TikTok fiók szerint a fazekak és serpenyők vadonatúj megjelenésének titka egy szárítólap. Igen valóban! Csak annyit kell tenned, hogy pár centire megtöltöd az edényt vízzel, adsz hozzá néhány csepp mosogatószappant, majd egy-két szárítólapot a vízbe teszed, és hagyod ázni egy órán keresztül. Ennyi az egész! Az ételen lévő összes kérgesedés feloldódik, így az edény letörlése és kiöblítése egyszerű feladat lesz teljesen.
A leégett serpenyők varázslata?
Nyilvánvaló, hogy nem vagyunk tudósok, de úgy tűnik, senki sem tudja igazán, hogy a szárítólapok miért működnek a makacs ráragadt, odaégett ételmaradványok ellen. Feltételezzük, hogy köze van a lap kondicionáló tulajdonságaihoz. Csak annyit tudunk, hogy működik!
Én magam is kipróbáltam, hiszen a minap, amikor egy odaégett mutatványt csináltam sikeresen egy sertés szűzpecsenye megpirításával, úgy döntöttem, hogy kipróbálom. Hagytam állni az edényt – nem tele töltve ázni, csak egy kis vízzel az alján ülni – egy éjszakán át. Reggel a következőt csináltam.
1. Tettem néhány csepp mosogatószert a serpenyőbe.
2. Hozzáadtam néhány ml forró (nem forrázó, de elég forró) vizet.
3. Adtam hozzá egy szárítólapot a vízhez (lenyomtam, így teljesen a víz alá került).
4. Beállította, be az időzítőt egy órára.
Ebben az órában rendszeresen ellenőriztem, és láttam, hogy nem történik semmi. De türelmesen megvártam, míg az időzítőm kikapcsol, aztán kiöblítettem a serpenyőt.
És tudod mit? Az összes megégett darab azonnal lekerült! Komolyra fordítva a szót, elszálltak a kétségeim – ráadásul minimális erőfeszítés történt a részemről. Pusztán víz alá vezetve az égett darabok körülbelül 80 százaléka levált. A szárítólappal súroltam a felesleges darabokat, és azok is azonnal lejöttek. Még a serpenyő tetején lévő, szétfröccsent égett zsírdarabkák is leváltak.
Biztosan meg fogom csinálni még egyszer. Bár haboznék használni ezt minden leégett edényhez (mivel a szárítólapok nem újrahasználhatók, és drágábbak, mint a szappannal és a súrolószerrel való súrolás), de ez nagyszerű megoldás az igazán keményen odaégett edényekre. Hiszen nagyon utálom lesúrolni a megégett darabokat, és ha egy éjszakán át szappanos vízben áztatjuk őket, az tényleg sokat segít. Nagyon hatásos! Egy próbát mindenképpen megér neked is!