notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Igazi olasz pizza recept: ilyen az igazi olasz pizzatészta recept egy olasz nagymama szerint

hirdetes

Ez az igazi pizzatészta recept – egy olasz nagymama szerint

NA

Állandóan arról beszélünk, hogy milyen nagyszerű a házi készítésű étel, nem csak azért, mert a főzést pihentető és kielégítő élménynek tartjuk, hanem azért is, mert sokkal költségkímélőbb, mint elmenni egy elegáns étterembe, és elszórni minden pénzünket. Ráadásul soha nem árt, ha bókokat kapsz a barátaidtól és a családodtól – évekig fognak beszélni az általad készített ételekről. Mai cikkünkben ez az étel egy autentikus alap olasz pizza recept lesz, ráadásul egy olasz nonna tollából!

Házi olasz pizza

Pizza története

A pizzának hosszú és lenyűgöző története van, amely évszázadokon és kontinenseken átível. A pizza eredete olyan ókori civilizációkra vezethető vissza, mint a görögök, egyiptomiak és rómaiak, akik lapos kenyereket készítettek olyan feltétekkel, mint a fűszernövények, olajok és sajtok. Azonban a pizza, amelyet ma ismerünk és szeretünk, az olaszországi Nápolyból származik, a 18. századból.

Abban az időben a pizza egyszerű és olcsó étel volt, amely népszerű volt a nápolyi munkásosztály körében. Paradicsomszósszal, mozzarella sajttal és bazsalikommal megtöltött lapos kenyérből állt, és fatüzelésű kemencében sütötték.

A 19. század végén a pizza Nápolyon kívül kezdett népszerűvé válni, köszönhetően az olasz bevándorlóknak, akik magukkal vitték az ételt az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államok első pizzériája, a Lombardi's 1905-ben nyílt meg New Yorkban.
A pizza népszerűsége tovább nőtt az Egyesült Államokban, és végül az egyik legnépszerűbb étel lett ott. Manapság a pizza számtalan változata kapható szerte a világon, a feltétekkel a klasszikus pepperonitól és kolbásztól kezdve az egzotikusabb lehetőségekig, mint az ananász(az olaszok ezt nem bírják elfogadni), a kecskesajt és a rukkola.

hirdetes

Eredeti olasz pizzatészta recept

Mondanunk sem kell, hogy a pizza az olasz hagyományok szimbóluma, világszerte elismert. Szerény kezdete olyan volt, mint egy vekni kenyér, mindenféle hozzávalóval gazdagítva. Ez természetesen az évek során fejlődött, de ami nem igazán változott, az maga a tészta elkészítése.
Mindössze lisztre, vízre, élesztőre és sóra van szükség, amelyeket különböző mennyiségben és formában használhatunk, attól függően, hogy milyen vékonyra vagy vastagra szeretnénk a pizzát.

Az autentikus olasz pizzatészta receptünk alapján ropogós alapot kapsz, ami tökéletesen illik friss paradicsommal, mozzarella sajttal és friss bazsalikommal. Természetesen a feltétekben határ a csillagos ég, de mint tudjuk, az igazi oalsz pizza kevés, de minőségi feltéttel rendelkezik.

Hozzávalók az eredeti olasz pizzatésztához

•    1 kg liszt 00
•    600 ml víz
•    3 gr szárított élesztő
•    15 gr só

Elkészítés

1.A pizza tésztájának elkészítéséhez kezdd el önteni a lisztet egy nagy keverőtálba. 
2.Egy kis tálba öntsünk langyos vizet, majd adjuk hozzá az élesztőt, óvatosan keverjük el, amíg az élesztő fel nem oldódik. 

hirdetes
3.Kapcsold be a keverőt a közepes-alacsony sebességre a dagasztó kampóval, és kezdd el apránként önteni a vizet, ügyelve arra, hogy megvárd, amíg az előző adagot felszívja a liszt. 
4.Addig gyúrjuk, amíg a tészta sima és homogén nem lesz. Amikor eléri ezt a pontot, folytassa a dagasztást körülbelül 15-20 percig. 
5.Adja hozzá a sót, és keverjük addig, amíg a só teljesen el nem keveredik a tésztával. 
6.Amikor a só teljesen felszívódik, vedd ki a tésztát a keverőből, és addig gyúrd a kezeddel, amíg egy nagy golyót nem kapsz. 
7. Tegyük egy nagy tálba, fedjük le fóliával vagy tiszta nedves ruhával, majd hagyjuk kelni. 
8. Várd meg, amíg a keverék térfogata legalább a duplájára nő (1,5 óra elteltével). Ideális esetben háromszorosára kell hagyni a növekedését (legalább 3 óra). 
9.Ha a tészta megkelt, tegyük át egy munkalapra. 
10. Osszuk 4 egyenlő részre, és formázzunk belőlük kézzel golyókat. Ha elkészült, takarjuk le őket egy tiszta ruhával, és hagyjuk állni 30 percig szobahőmérsékleten, mielőtt pizzáinkat elkészítenénk belőle.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Üveglámpás

Egy ilyen szép üveglámpással nem csak a benti helyiségeket dobhatod fel, hanem akár kültéren... Tovább

Pizzasütő kemence

A kemence az egyik legősibb, ember által épített tűzhely, tűzrakóhely-típus.... Tovább

Tovább a lexikonra
Recept